Barcelona

La consulta sobre la independència es converteix en munició electoral per als candidats per Barcelona

La crida a la participació també ha estat unànime entre els polítics, que, aquest matí, s'han acostat a votar en la consulta. Alguns ho han fet amb llum i taquígrafs, a diferència dels consellers Andreu Mas-Colell i Ferran Mascarell, que han anunciat que hi votaran però que ho faran de forma anònima. De fet, vuit dels onze membres del govern participen en la consulta. Alguns voten aquest 10-A i altres, com el president de la Generalitat, Artur Mas, ho van fer anticipadament. La consulta també ha servit de munició electoral entre els candidats a l'alcaldia de Barcelona. L'alcaldable socialista, Jordi Hereu, no anirà a votar mentre que el de CiU, Xavier Trias, diu que amb ell la consulta seria diferent.

Actualitzat
Un dels primers polítics que han anat a votar a la consulta és el cap de llista de la coalició independentista Unitat per Barcelona a l'alcaldia de la capital catalana, Jordi Portabella. Ha votat a la Rambla acompanyat del president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós.

Puigcercós ha aprofitat el moment per apostar per fer un "pas endavant" amb un referèndum vinculant aquesta mateixa legislatura.

També hi han votat el candidat de Convergència i Unió a Barcelona, Xavier Trias, i el secretari general adjunt de la federació nacionalista, Oriol Pujol. Trias ha criticat la postura del seu rival socialista, Jordi Hereu, que no hi votarà. El polític convergent assegura que, amb ell d'alcalde, la consulta "hauria funcionat d'una altra manera". "Tots sabem quina actitud té el PSC respecte a aquestes consultes, i és una posició molt negativa", ha afirmat Trias. En aquest sentit, ha destacat que es va posar en contacte amb l'organització per demanar-los que la convocatòria es fes després de les eleccions municipals.

Per la seva banda, Hereu ha reiterat el "respecte" per als impulsors de la consulta però ha manifestat que no expressen els interessos de la majoria. Hereu ha criticat "l'oportunisme polític" de CiU en favor de la consulta sobre la independència.

El candidat a l'alcaldia de Barcelona dels ecosocialistes, Ricard Gomà, hi ha votat "sí" i ha defensat la participació en el referèndum com una manera de canalitzar el malestar dels catalans per la sentència sobre l'Estatut del Tribunal Constitucional. En canvi, la portaveu d'Iniciativa al Parlament, Dolors Camats, ha explicat que hi ha votat en blanc perquè no hi ha l'opció federalista.

El candidat del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha deixat clar que no ha votat ni votarà a la consulta. Argumenta que no vol participar en l'estratègia de l'independentisme ni legitimar-la.

Els consellers hi voten

Nou dels onze consellers de la Generalitat participen en la consulta. Alguns hi voten avui, com Andreu Mas-Colell i Ferran Mascarell, però altres, com el president de la Generalitat, Artur Mas, ho van fer anticipadament.

La vicepresidenta, Joana Ortega, no va aclarir quin seria el seu paper però finalment ha anat a votar al districte de l'Eixample sense avisar els mitjans de comunicació i sense revelar el sentit del seu sufragi, segons un portaveu del seu departament. Ortega és l'únic membre d'Unió Democràtica a l'executiu català que ha participat en la consulta.

El conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep María Pelegrí, no va participar quan es va celebrar a Lleida. En canvi, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, també d'Unió, sí que ha anat a votar per coherència, diu, amb l'ideari del seu partit.

L'altre conseller que no ha votat és el d'Empresa i Ocupació Francesc Xavier Mena, que viu a Castelldefels, on no s'han convocat consultes.

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ja va avançar que no hi votaria.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut