D'esquerra a dreta, Grigoriy Shtykulev, al centre, Christian Torcal Romero, i a la dreta d'ell Maxim Savelev i Maxim Makienko
D'esquerra a dreta, Grigoriy Shtykulev, al centre, Christian Torcal Romero, i a la dreta d'ell Maxim Savelev i Maxim Makienko
Investigació

La connexió catalana amb el neonazisme rus i el preu de menystenir l'amenaça ultradretana

Una investigació duta a terme pel 324.cat ha constatat els vincles existents entre un grup de neonazis catalans i militants ultradretans russos vinculats a un grup condemnat per promoure assassinats amb motivació racista

Actualitzat

"No hi ha indicis que els errors comesos haguessin pogut aturar l'atac, però van ser errors al cap i a la fi i, per això, de part del govern, em disculpo". Aquestes paraules les va pronunciar a principis de desembre la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, en la comissió governamental per avaluar si hi va haver mancances a l'hora de prevenir la massacre en un oratori islàmic de Christchurch perpetrada el 2019 per un militant del nacionalisme blanc.

L'informe conclou que es va invertir un volum desproporcionat de recursos en combatre l'amenaça del terrorisme de pretext islamista mentre se'n menystenien d'altres, com la supremacista blanca.

L'extremisme violent ultradretà i el menysteniment de la seva amenaça per part de governs com el neozelandès preocupa cada cop més policies, jutges i experts d'arreu. N'és una prova l'últim informe d'Europol sobre tendències del terrorisme a la Unió Europea (UE), que dedica 15 pàgines als episodis de violència perpetrats dins i fora d'Europa durant el 2019 per grups que es reconeixen en aquestes ideologies. 

Una veu autoritzada en la matèria com és Ali Soufan, exagent de l'FBI i ara consultor privat, ha advertit al Congrés dels EUA que amb el supremacisme blanc té la mateixa sensació d'amenaça que quan va alertar a les autoritats nord-americanes del terrorisme de pretext religiós als anys 90: creu que aleshores no es va considerar la dimensió del fenomen, i ara tampoc.

Les autoritats nord-americanes no es van prendre seriosament els riscos que implica el creixement del supremacisme blanc i la ultradreta en general abans de l'assalt al Capitoli del 6 de gener, una actitud que es podria extrapolar a Espanya. Les mancances de l'estat espanyol a l'hora d'actuar contra aquest fenomen són manifestes.

A hores d'ara, la judicatura espanyola no ha condemnat mai sota càrrecs de terrorisme a cap persona ni organització ultradretana ni s'han practicat arrestos quan han concorregut alguns dels elements que, amb el terrorisme de pretext islamista, haurien desencadenat una operació policial. Elements tals com haver establert contacte amb altres grups violents o fins tot haver anat a combatre i rebre instrucció militar amb milícies de tercers països.


Els vincles a Catalunya

L'obertura de gimnasos i l'organització de tornejos és una tendència a l'alça entre la ultradreta de tot Europa, i Catalunya no n'és una excepció. Una investigació duta a terme pel 324.cat ha constatat els vincles existents entre una associació formada per propietaris i usuaris de gimnasos de la demarcació de Barcelona involucrats en el neonazisme i un programa d'entrenament rus els impulsors del qual han militat en agrupacions condemnades per promoure assassinats amb motivació racista.

Es tracta d'un grup amb seu a Rússia connectat amb el món de les arts marcials mixtes només per a persones blanques i organitzacions paramilitars establertes a Ucraïna: el Programa d'Entrenament Pare Nadal (PPDM en les seves sigles en rus).

PPDM és un col·lectiu establert a Rússia i dedicat a l'entrenament d'esports de contacte i musculació. És una agrupació formada l'any 2010, entre d'altres, per exmembres de les forces especials i individus que en el passat havien estat involucrats en violència neonazi. La seva ideologia supremacista blanca, que no amaguen, no ha estat impediment perquè el conegut actor rus d'origen ucraïnès Serguei Badyuk hagi aparegut en alguns dels seus vídeos promocionals.

A principis de novembre del 2018, els impulsors de PPDM es van trobar amb un veí del Vallès Oriental a Moscou, en una de les franquícies de la cadena de restaurants de gastronomia txeca Pilzner. Es tracta de Christian Torcal Romero, un individu de 34 anys amb un dilatat currículum en el camp neonazi català i competidor de primera classe en tornejos de combat medieval, un art marcial en què els contendents vesteixen armadures i es baten amb espases i escuts. No era la primera vegada.

El 16 de setembre del 2018, Torcal va coincidir a Moscou amb alguns membres de PPDM i Thomas Gerlach, líder neonazi alemany del col·lectiu de caps rapats Hammerskin. Gerlach també va ser còmplice del grup terrorista teutó Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU en les seves sigles en alemany), responsable, com a mínim, de deu assassinats comesos entre els anys 2000 i 2007. Hammerskin, juntament amb l'organització neonazi Blood & Honour, està considerada associació il·lícita a Espanya i tota una amenaça latent, segons l'Europol.
 

Christian Torcal, a la dreta, amb el líder de Hammerskin, Thomas Gerlach, amb barba i jersei gris, i Maxim Savelev i Maxim Makienko, dues de les cares visibles de PPDM a Moscou el 16 de setembre del 2018.


Christian Torcal va aprofitar la seva participació un dia abans, el 15 de setembre del 2018, en una competició en honor a la commemoració del 638è aniversari de la batalla de Kulikovo a Tula, a uns 180 quilòmetres al sud de Moscou, per trobar-se amb aquesta organització.

Tres mesos després de la segona trobada a Rússia, el febrer del 2019, es presentava en un gimnàs de Sant Adrià de Besòs el col·lectiu Prima Bellatrix, una associació homòloga a PPDM que aplega diverses persones vinculades a l'esfera neonazi catalana, entre els impulsors de la qual hi ha Torcal. El responsable del gimnàs adrianenc ha negat qualsevol sintonia ideològica amb el grup d'entrenament en declaracions al 324.cat i ha assegurat que són diversos els col·lectius que fan ús de les seves instal·lacions.


Prima Bellatrix, un "club de la lluita" neonazi

Malgrat que a les xarxes socials de Prima Bellatrix els seus membres es pixelen les cares a les fotografies perquè no se'ls pugui reconèixer, ha estat possible identificar entre els assistents als seus esdeveniments tot un seguit d'individus implicats en el camp neofeixista de Catalunya. 

A més de Christian Torcal, de Prima Bellatrix hi ha participat l'empresari brasiler R. S. O. S., propietari dels gimnasos barcelonins XFit Eixample i XFit Sant Gervasi, director d'un altre gimnàs a la localitat brasilera de Joinville i també propietari d'una empresa de seguretat al Brasil.

R. S. O. S. du tatuat al braç esquerre una adaptació de l'àguila del logotip de la banda de rock anticomunista (RAC) Skrewdriver, el cantant de la qual, el britànic Ian Stuart Donaldson, va fundar els ja esmentats Blood & Honour. Però allà on hi hauria d'haver la primera lletra del nom de la formació anglesa hi ha una creu solar, una icona neonazi. RAC és el terme que utilitzen les formacions musicals del rock ultradretà per definir-se.
 

Detall del tatuatge de R. S. O. S. al costat del logotip de la banda de RAC Skrewdriver.


També és part de Prima Bellatrix Jordà Garcia Freixes, empresari del sector immobiliari i vinculat a Boixos Nois. Va ser detingut l'any 2008 per agredir dos aficionats del Reus Deportiu en el partit de final de Copa d'Europa d'hoquei amb altres membres de l'afició radical del Barça i és el vocalista de la banda de RAC Los Guripas. Garcia, a més, és usuari del gimnàs Puro Impacto, propietat de M. P. N., qui regentava la botiga East End de Sant Feliu de Llobregat, un dels epicentres del moviment cap rapat neofeixista a Catalunya la primera meitat dels 2000.

Pel gimnàs de M. P. N. hi han passat, a banda de Christian Torcal, Mario Albarrán Tena, processat per la seva pertinença a la secció espanyola de Hammerskin, Óscar Panadero García, condemnat en primera instància per difusió d'idees genocides i absolt pel Suprem l'any 2011 pel cas de la llibreria Kalki, o el barceloní Brian Rodríguez, un jove que va anar a combatre amb una milícia neonazi a l'est d'Ucraïna.
 

Vídeo cedit pel web d'esports Reus24.com de l'agressió de dos aficionats del Reus Deportiu. A partir del segon 29 es pot veure Jordà Garcia Freixes.


Altres participants de les activitats esportives de Prima Bellatrix han estat el cantant de la banda de RAC Irreductibles, Ezequiel Conde Padules, i acompanyats d'altres grups d'entrenament com Costa Brava División o Hermandad Totalitaria, persones com Eduard Carreras López, acusat d'un delicte de temptativa d'homicidi l'any 2007, el boxejador F. A. G. o Juan Moreno Cañas, candidat de la coalició neofeixista Adelante Cataluña l'any 2006.

En un dels blogs on Juan Moreno publica amb els seus múltiples pseudònims es fa referència a una trobada de nom Otger Catalón organitzada per Prima Bellatrix i la Hermandad Totalitaria, de la qual ell n'és part. En aquesta crònica de l'esdeveniment celebrat a principis de desembre del 2019 al Pallars, Juan Moreno explica que s'hi va realitzar "un seminari de defensa davant d'atacs al carrer".

Altres activitats en el camp de les arts marcials inclouen una classe de "grappling", un sistema de lluita cos a cos per immobilitzar l'adversari, a càrrec de Paul Briaud, antic membre del sindicat estudiantil neofeixista francès Grup Unió Defensa (GUD) i de Kop of Boulogne (KoB), l'afició radical del París Saint-Germain; diversos cursos de boxa o exercicis de musculació.

De fet, al seu compte d'Instagram, Prima Bellatrix hi té penjada una fotografia del culturista D. P. T., membre de Boixos Nois i propietari del gimnàs H2 de Gavà, el marxandatge del qual conté iconografia nazi com la calavera Totenkopf de les Waffen SS de Hitler. Tot i aquesta foto i que el  desembre passat el seu gimnàs va acollir una activitat de Prima Bellatrix, no ha estat possible identificar Pozzi com a assidu de l'associació ni obtenir cap aclariment per part seva malgrat els correus electrònics enviats.

Part del que fa a aquest col·lectiu, està patrocinat per la marca de roba Werwolf, molt popular entre entorns neonazis i que fins i tot ven samarretes amb el seu logotip.
 

No és només esport

Però l'oferta de Prima Bellatrix va més enllà dels esports de contacte i de força. Aquesta agrupació organitza activitats tals com la visita el 17 de juny d'enguany al Museu Europeu d'Art Modern de Barcelona, dirigit per José Manuel Infiesta, militant històric del neonazi Círculo Español de Amigos de Europa (CEDADE) i editor de publicacions de temàtica feixista. Al compte d'Instagram del grup d'entrenament es refereixen a Infiesta com a "històric de la causa".

En aquest mateix compte es fa esment també a una col·laboració entre Prima Bellatrix i la web Herrenblut, una pàgina de contingut neonazi sorgida d'un blog sobre black-metal amb el mateix nom, obert i gestionat pel veí de Barakaldo Mikel Pereira Herreras. Herrenblut fa ús dels serveis de l'empresa Zensurfrei.com del militant d'ultradreta nord-americà Gary Lauck, un servei d'allotjament segur dirigit a webs amb contingut susceptible de ser perseguit per les autoritats, tals com la propaganda antisemita o el negacionisme de l'Holocaust, prohibit a països com Alemanya. 

Mikel Pereira va coincidir amb Christian Torcal a l'organització nacionalsocialista Devenir Europeo, impulsada per l'històric militant en aquest camp, Ramon Bau Fradera, un dels processats i absolts pel ja esmentat cas Kalki i fundador de CEDADE. El fet que la cònjuge de Pereira fos de Mataró feia que el fundador de Herrenblut es trobés regularment a Catalunya i impartís conferències amb Devenir Europeo. Però el grup de Bau es desvincula de Prima Bellatrix en un correu dirigit al 324.cat.

Els responsables de Herrenblut han declinat fer cap declaració per la mateixa via sobre la naturalesa de la col·laboració amb l'associació d'entrenament en què se centra aquest reportatge.


La inspiració i connexió russa

PPDM, l'agrupació amb què es va trobar Torcal fins a dues vegades, gaudeix d'una fama relativa a Rússia, i mobilitza centenars de seguidors per tot el país i arreu d'Europa. Però la notorietat dels promotors d'aquest programa d'entrenament contrasta amb el fet que bona part del neonazisme rus es troba sota la pressió del Kremlin. Alguns dels líders més destacats d'aquest camp, com el cantant de la banda de black-metal M8L8TH, Aleksei Levkin, o el bielorús Serguei Korotkikh, fa anys que estan establerts a Ucraïna per eludir la persecució de les autoritats de Rússia.

La guerra a l'est d'Ucraïna amb les autoanomenades repúbliques populars secessionistes amb el suport militar de la Federació Russa va estimular en els seus inicis la formació de batallons de voluntaris provinents de diverses aficions radicals ultradretanes d'equips de futbol ucraïnesos per combatre contra les milícies prorusses. El més destacat d'aquests batallons és el regiment Azov, a hores d'ara integrat com una divisió més de les forces armades ucraïneses i que compta amb un significatiu suport social i de les autoritats.

Avui Azov és part de la Guàrdia Nacional d'Ucraïna, un cos que depèn del Ministeri d'Interior d'aquest país, i tot un moviment social actiu a escala internacional que disposa d'una extensa xarxa de gimnasos i programes d'entrenament afins, el que inclou entrenament militar. I en aquest moviment els líders neonazis Levkin i Korotkikh hi tenen un rol molt destacat; un compromís que els ha convertit, a tots dos, en proscrits pel Kremlin.

Serguei Korotkikh, a més, era íntim amic del militant neonazi Maxim Martsinkévitx, àlies "Tesak", qui va aparèixer mort a la seva cel·la el setembre del 2020 mentre complia 10 anys de condemna per robatori i vandalisme a la penitenciaria de Txeliàbinsk, Rússia. Martsinkévitx va esdevenir molt conegut arreu del món pels seus vídeos on humiliava persones de la comunitat LGTBI o apallissava migrants.


Pulsions homicides

Tant Maxim Martsinkévitx com Serguei Korotkikh van estar implicats a diferents nivells en la Societat Nacionalsocialista (NSO per les seves sigles en rus), el primer com a col·laborador i el segon com a cofundador. Una associació tretze membres de la qual van ser declarats culpables el 2011 d'haver comès gairebé una trentena d'homicidis amb motivacions racistes.

Aquesta organització va obtenir visibilitat mundial quan l'any 2007 es va distribuir a la xarxa un vídeo en què uns individus encaputxats decapitaven dos migrants centreasiàtics. En la nota que van fer circular amb el vídeo, els autors exigien la dimissió de Vladímir Putin, la instauració d'un govern liderat per Dimitry Rumyantsev, el líder de l'NSO, i l'alliberament de Martsinkévitx, que aleshores complia condemna per instigar l'odi i violència racistes.
 

Les imatges de dos migrants centreasiàtics decapitats per militants neonazis russos van fer la volta al món.


Tot plegat, deixa el grup d'entrenament Pare Nadal en una situació complexa. Maxim Makienko, una de les cares visibles d'aquest programa d'entrenament connectat amb els catalans Prima Bellatrix, també va ser membre de l'NSO. Ho reconeix ell mateix en un documental dedicat a glorificar la figura d'un altre líder de la mateixa Societat, Maxim Bazylev, a qui el Servei Federal de Seguretat (FSB en rus) va considerar l'organitzador dels escamots autors dels assassinats que s'imputen a l'NSO. Com Martsinkévitx, Bazylev va aparèixer mort l'any 2009 a la seva cel·la.

Makienko no amaga les seves simpaties vers alguns dels grups ucraïnesos que avui s'enfronten amb les milícies secessionistes que el Kremlin ha armat. Al seu compte a VKontacte, el Facebook rus, Maxim Makienko hi té una foto on llueix una samarreta de l'organització Wotan Jugend (WJ), creada pel ja esmentat Aleksei Levkin. El també cantant dels M8L8TH, Levkin, ha impulsat recentment la creació del batalló Centuria, al paraigua del moviment Azov. Herrenblut es fa ressò d'algunes activitats de WJ al seu web.

En el mateix vídeo on Makienko apareix amb el català Christian Torcal hi ha també Grigoriy Shtykulev i Maxim Savelev, líder del programa d'entrenament. Shtykulev va ser detingut el 2019 per l'homicidi d'un home a la porta d'una discoteca a Moscou. Els Prima Bellatrix en van demanar l'alliberament amb una foto que es van fer durant una sessió d'entrenament al gimnàs barceloní XFit Eixample uns mesos després, coincidint amb la formació amb el neofeixista francès Paul Briaud.
 

Prima Bellatrix amb Paul Briaud al centre demanen l'alliberament de Grigoriy Shtykulev, membre de PPDM empresonat per assassinar un home a la porta d'una discoteca.


El marge d'actuació de la llei

Els Mossos d'Esquadra reconeixen l'amenaça latent que implica el nacionalisme blanc que subscriuen grups neonazis com Prima Bellatrix o qualsevol dels esmentats. Així ho va assegurar en declaracions a TV3 l'inspector Paradell de la Comissaria General d'Informació de la policia, i prova d'això són les detencions efectuades a finals de setembre contra una associació establerta a les Garrigues i a l'Alacantí que instigava a materialitzar accions de violència racial.

Però Paradell també matisa que disseminar discursos d'odi no necessàriament implica que qui els emet està implicat en activitats terroristes. Perquè una organització pugui ser considerada terrorista cal que hi concorrin altres elements, com que aquest grup s'estigui proveint d'armes o que es pugui provar que estan preparant accions violentes. El contacte amb altres col·lectius amb un currículum de violència racista no és suficient, fins i tot si estan vinculats a organitzacions paramilitars com les ucraïneses ja citades.

Altres fonts policials consultades pel 324.cat expliquen que el fet que les organitzacions armades implicades en la guerra a l'est d'Ucraïna no figurin a la llista del que la UE considera grups terroristes dificulta que s'emprenguin accions legals contra persones establertes a Catalunya que hi han anat a combatre, com sí passa amb qui ha estat en una formació terrorista de pretext religiós com Daesh. Però al marge d'aquesta dificultat en particular, la judicatura espanyola no ha actuat de forma proactiva per combatre la ultradreta en tant que fenomen organitzat.

En les sis memòries de la Fiscalia General de l'Estat presentades entre els anys 2015 i 2020, només es fa referència explícitament a dues operacions contra la ultradreta, processos oberts per delictes d'odi contra alguns individus aïllats a banda.

Una operació continguda en la memòria del 2019 per un delicte de difusió de material racista i una en la del 2020 fruit d'una requisitòria internacional, a petició d'un altre país.

En el moment d'escriure aquest reportatge no es té constància de cap condemna per terrorisme contra la ultradreta dictada per l'Audiència Nacional, la instància judicial competent en aquest tipus de casos, malgrat que a alguns d'aquests grups se'ls han arribat a requisar armes de foc i hi ha indicis que es finançaven mitjançant activitats il·legals.

ARXIVAT A:
Extrema dretaTerrorismeMossos d'EsquadraRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut