La Comissió Europea demana als governs que facin les inversions que calguin sense tenir en compte el sostre de despesa

Brussel·les recomana a Espanya invertir més en sanitat i critica les diferències per regions

L'informe parla de falta de coordinació del govern central amb la resta d'administracions i recorda que ara no hi ha limitacions per incrementar la despesa

RedaccióActualitzat

Toc d'atenció de la Comissió Europea a Espanya en un informe que ha presentat aquest dimecres sobre com està responent a la crisi del coronavirus, en què recomana al govern espanyol més inversió pública i que reforci especialment el sector sanitari.

Segons la Comissió, no s'ha invertit prou en aquest sistema clau per al benestar de les persones i i ara que s'ha tensionat al màxim, ha evidenciat que és vulnerable.

Diu que cal reforçar-lo a nivell tant de personal com de material i infraestructures, perquè pugui estar més preparat a partir d'ara.

 

Residències de gent gran

També destaca que les residències de gent gran han estat especialment exposades els últims mesos i que això s'hauria de corregir.

L'informe també parla de la coordinació entre el govern central i la resta administracions i diu que no ha sigut efectiva.

 

L'anàlisi de la Comissió passa revista a la majoria de qüestions de política econòmica i demana al govern de Sánchez que doni suport a les empreses, els autònoms, els aturats, a més de garantir els ingressos mínims a les famílies.

Per seguir aquest consells, la Comissió recorda que totes les limitacions que ella mateixa havia posat sempre per controlar la despesa ara ja no hi són.

 

Incrementar la despesa

No amaga que a llarg termini caldrà tornar al camí del control del dèficit, però ara mateix el missatge als governs és: "gasteu" i fins i tot diu que aquest camí de les inversions no s'hauria de perdre mai del tot.

Segons Paolo Gentiloni, comissari europeu d'Economia, és important aprendre les lliçons del passat.

"Quan es normalitzi la política fiscal, -diu Gentiloni- serà vital que no repetim els errors del passat. En la consolidació fiscal de fa 10 anys, la inversió va ser la primera víctima. Repetir aquesta fórmula seria sacrificar les nostres prioritats a llarg termini"

El recordatori que ara és el moment d'incrementar la despesa en el que faci falta es repeteix al llarg de l'informe.

ARXIVAT A:
Comissió EuropeaCoronavirus
Anar al contingut