Madrid

La Comissió Bilateral Estat-Generalitat tanca el traspàs de Rodalies i de la Inspecció de Treball

El ministre i el conseller de Política Territorial, Manuel Chaves i Joaquim Nadal, i la consellera de Treball, Mar Serna, han explicat els detalls de l'acord assolit a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, reunida aquest dimarts a Madrid. El traspàs de Rodalies es farà efectiu l'1 de gener del 2010, amb un conveni entre el govern català i Renfe que durarà un any. A partir del 2011, s'haurà de renegociar un nou contracte. La Comissió també ha completat el traspàs de la Inspecció de Treball, i es detallarà la transferència de mitjans materials i humans.

Actualitzat
La reunió d'aquest dimarts culmina aquestes transferències, tal com va prometre el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Es tracta de la transferència més important feta fins ara de l'Estat cap a la Generalitat.

El traspàs de Rodalies

El traspàs de Rodalies, previst a l'article 169 de l'Estatut de Catalunya, es farà efectiu l'1 de gener del 2010, data anunciada pel ministre de Foment, José Blanco, en una visita a Catalunya el mes de maig. Per fer-lo efectiu, la Generalitat i Renfe signaran un conveni, abans del desembre del 2009.

Abans, però, la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat valorarà els mitjans humans i materials que es transferiran i establirà les bases del conveni, que tindrà com a data de caducitat l'1 de gener del 2011. A partir d'aquesta data, la Generalitat podrà decidir si renova Renfe com a proveïdor del servei, si cedeix la gestió a un operador privat o si segrega Rodalies Renfe i constitueix una empresa pública que actuï com a nova operadora.

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha explicat que es tracta d'un traspàs "complex", però que "assumim amb molta il·lusió". "La feina que ens queda en els pròxims mesos és enorme", però farem tot el que calgui perquè "l'1 de gener del 2010 els usuaris percebin que s'han produït la transferència".

Inspecció de treball

El segon punt rellevant de la trobada d'aquest dimarts de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat és el traspàs de la Inspecció de Treball. S'ha concretat com es farà la transferència del personal i de les instal·lacions. A més, s'ha pactat una col·laboració mútua, de manera que, un inspector de la Seguretat Social pugui treballar per a la Conselleria de Treball i que un inspector català pugui també tenir funcions i treballar en àmbits que anàven a càrrec del Ministeri de Treball.

Un consorci amb representants de les dues administracions i presidit per la Generalitat s'encarregarà de coordinar les diferents actuacions.


Anar al contingut