ANÀLISI

La CIA el crea, la CIA el mata

Enllaç a altres textos de l'autor

Xavier Bosch

Director i presentador del programa "Àgora", de TV3

Actualitzat
Ahir, tot i que a l'"Àgora" teníem un primer debat sobre les eleccions municipals que ja havia estat comunicat a la junta electoral i, per tant, s'havia de fer sí o sí, el cap d'antena de TV3, Carles Manteca, ens va concedir un quart d'hora més de programa per poder tocar la notícia del dia. Altrament, sense parlar de Bin Laden, hauríem fet un paper d'estrassa. En només quinze minuts i quan tots els mitjans ja feia 17 hores que informaven i opinaven del mateix fet, calia buscar dues veus que aportessin coses.

I no ens va costar de trobar els dos èxits garantits. L'un, connectar amb l'Antoni Bassas, un luxe de corresponsal a Washington que va saber, encara, dir coses noves després de tantes intervencions en els diferents espais de TV3. Per exemple, va explicar fil per randa el que fins un parell d'hores abans encara eren rumors: què havia passat amb el cos de Bin Laden a partir del moment de la seva execució. (Veient l'exhibició de qualitat del Bassas d'ahir, algú té la sensació que l'exèrcit dels EUA ha esperat que l'Antoni fos el corresponsal a Washington perquè pogués explicar tan bé les coses). L'altre convidat -al plató- va ser Rafael Grasa, el professor de Relacions Internacionals que no només sap moltes coses, i està connectat amb el món, sinó que ho sap explicar.

Les seves explicacions tenen rebotiga, anàlisi i profunditat. Poques persones a Europa podrien respondre, i sense haver de mirar cap paper, una frase que em va inspirar Lluís Foix en una piulada de mitja tarda: "La CIA crea Bin Laden i la CIA el mata". Grasa certifica que és així, però, a més a més, sap donar altres precedents que demostren que el líder d'Al-Qaeda no ha estat, ni de bon tros, el primer. Ni serà l'últim.
Anar al contingut