Maria Branyas superàvia Suplement
Maria Branyas quan va fer 116 anys, a la residència d'Olot on viu fa més de 20 anys (3cat)

La catalana Maria Branyas, la persona més vella del món, fa 117 anys

Nascuda el 1907 a San Francisco, de pares catalans, també va ser la persona més gran del món a superar la covid

Actualitzat

Maria Branyas, que des de fa més d'un any és la persona més vella del món, fa 117 anys aquest dilluns. D'aquí dos mesos entrarà a la llista de les 10 persones més longeves de la història.

Branyas suma un any més i espera que la seva família li porti un pastís d'aniversari a la residència Santa Maria del Tura d'Olot, on viu des de fa més de dues dècades. La seva filla Rosa Moret explica que les seves companyes al centre potser li regalaran un treball manual, com fan cada any, per celebrar l'efemèride.

La Maria ha bufat el 117 a les espelmes del seu pastís d'aniversari, aquest dilluns a Olot (EFE/Faíilia de Maria Branyas )

Moret diu que la seva mare "ha anat baixant, els últims mesos", i des de l'estiu passat pateix "una davallada lenta". Però afegeix que "no li fa mal res, no té cap malaltia".

La Maria té un compte a la plataforma X, abans Twitter, on recull records i vivències, i aquest dilluns hi ha penjat aquest missatge recordant una frase de Pere Casaldàliga:

Maria Branyas va néixer el 4 de març del 1907 a San Francisco, a Califòrnia, de pares catalans que s'havien traslladat als Estats Units. Amb la ciutat en plena reconstrucció després del terratrèmol i l'incendi del 1906, la família es va traslladar a Nova Orleans. Uns anys més tard, la seva mare va decidir tornar a Catalunya amb els fills.

Un dels records més remots és el que guarda del retorn a Catalunya de la família. Va ser el 1914, en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX. La Maria tenia 7 anys, explicava el 2019 a Catalan News.

"Vam arribar en vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics, vam haver d'anar per les Açores i per Cuba."

Fa una setmanaen un fil explicava com, tot i haver nascut a San Francisco, la seva mare va parlar sempre en català als fills i els va inculcar el valor de mantenir la seva llengua materna:

Molts dels seus records es remunten a la Primera Guerra Mundial, durant la qual va morir el seu pare i ella va quedar sorda d'una orella per un accident mentre jugava amb els seus germans.

Branyas es va casar amb el traumatòleg Joan Moret el 1931, amb qui va tenir tres fills, que li han donat 11 nets, i 11 besnets. Havia exercit d'infermera i va ajudar el seu marit a la consulta fins que ell va morir, el 1976.

Maria Branyas, en una entrevista a l'ACN quan tenia 112 anys (ACN/Guifré Jordan)


A dos mesos per entrar a la llista dels més longeus

A Branyas li queden dos mesos per ser una de les deu persones més longeves de la història. Segons l'associació Gerontology Research Group (GRG), que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat --verificant les dates de naixement i de mort i documentant cada cas--, ara mateix hi ha onze persones que van viure més temps que Branyas, totes dones i cap d'elles viva.

El 10 de maig Branyas n'haurà avançat dues, així que entrarà en el top 10. Les mateixes fonts afirmen que només hi ha hagut quatre persones que han arribat als 118 anys, i només una ha passat de la dotzena dècada de vida. Es tracta de la francesa Jeanne Calment, que va morir amb 122 anys i 164 dies l'agost del 1997, un cas que es va posar en dubte per la seva excepcionalitat, però que la GRG ha donat per bo.

Branyas va esdevenir la persona més gran en vida el 17 de gener del 2023, quan la francesa Lucile Randon, de 118, va morir. La segona persona més longeva del planeta ara mateix, segons el GRG, és la japonesa Tomiko Itooka, que té un any menys que la catalana.

Lent deteriorament

En qualsevol cas, la filla de Branyas, Rosa Moret en una entrevista a l'ACN explica que la seva mare és coneixedora del fet que no hi ha ningú al món més vell que ella. La Maria veu els rècords com "ximpleries" i "s'arronsa d'espatlles", traient-li importància, diu la seva filla. "Diu que això no és cap mèrit, ni d'ella ni de ningú".  A la Rosa també li costa de creure, explica que la família no s'esperava que arribés a viure tants anys. També comenta que "el món és molt gran i costa fer-se a la idea" que la seva mare encapçala el rànquing de longevitat a escala planetària.

Moret revela que la seva mare no ha estat hospitalitzada, però que, amb l'edat, aquests últims temps ha perdut visió, oïda i últimament també memòria, a banda de mobilitat, ja que no pot caminar sola. Malgrat tot, conserva intactes les facultats mentals i encara pot mantenir una conversa amb els seus familiars, els únics que la van a veure a banda del personal de la residència:

"Ja no fa entrevistes ni res de tot això, el que vol és tranquil·litat."

La seva mare, diu Moret, es passa el dia asseguda a la butaca de la seva habitació, on sovint rep atencions dels professionals del centre.

Científics com Manel Esteller, busquen en l'ADN de Maria Branyas el secret que visqui tants anys amb bona salut.

Resiliència

Branyas, que ha vist morir tots els seus amics, "s'adapta molt" a les diferents situacions, diu la seva filla, i segurament això podria ser un dels factors que l'ha dut a viure tants anys:

"Passa una cosa com una mort i té el disgust, però al cap de poc ja reacciona, dient que és el que hi ha, que Déu ho ha volgut així; ens hem d'adaptar i hem de continuar vivint."

De fet, la capacitat de resiliència és una lliçó que Branyas ha donat als joves en diverses ocasions, afegeix la seva filla.

Maria Branyas i l'investigador Manel Esteller, que estudia el seu ADN (Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras)

El maig del 2020, Maria Branyas es va convertir en la persona més gran del món en sobreviure a la covid-19 a l'edat de 113 anys i, gairebé tres anys després, va esdevenir la degana del planeta.

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut