Barcelona

La Casa de la Premsa, un edifici de l'Exposició de 1929 reclamat pels veïns del Poble-sec

Sara Grimal / Alonso CarnicerActualitzat
A Barcelona hi ha un gran nombre d'edificis de titularitat pública en desús, molts catalogats. Alguns són reivindicats pels veïns, i també per entitats, per poder instal·lar equipaments, i l'Ajuntament de Barcelona busca la manera de donar-hi resposta. Un exemple d'un edifici que s'ha conservat en força bon estat és la Casa de la Premsa, feta per l'Exposició Internacional, de 1929, a Montjuïc. Un estudi fet per l'Ajuntament després de la reivindicació feta pels veïns del Poble-sec revela detalls interessants sobre la seva història i ha determinat que l'estat de conservació estructural és força bo, tot i que caldrà fer-hi una inversió per rehabilitar-lo.

La Casa de la Premsa és un edifici situat a l'avinguda de Rius i Taulet, al costat de la Fira de Montjuïc de Barcelona. D'estil eclèctic, és un dels palaus construïts per a l'Exposició Internacional de 1929 que s'han conservat. És de propietat municipal, i té grans espais interiors, amb 1.800 metres quadrats distribuïts en tres plantes, tot i que fa anys que estan en desús. Un estudi fet per l'Ajuntament de Barcelona ha reconstruït la seva història i n'ha analitzat l'estat de conservació.

Carme Miró, responsable del Pla Bàrcino del Servei d'Arqueologia de Barcelona, assenyala que: "estem treballant d'una manera interdisciplinària amb diferents àmbits de l'Ajuntament i l'empresa municipal BIMSA, per fer uns estudis. Aquí s'ha fet un estudi històric per l'empresa Barchinona i un estudi estructural per l'Albert Brufau. Tots els edificis de l'exposició eren més o menys de cartró pedra perquè s'havien de desmuntar, però aquest ja es va fer pensant que es quedaria per a uns altres usos ciutadans. És un edifici que té molta prestància i que es va fer amb una voluntat política i de ser un mirall de Barcelona al món perquè aquí havien de venir periodistes d'arreu."

Inaugurada el maig de 1929, l'Exposició Internacional de Barcelona va congregar multituds. Vint països europeus, i també els Estats Units i el Japó, hi estaven representats amb els seus pavellons. Els primers cinc mesos, més de 1.600 periodistes van informar de tot el que passava.

Per Xavier Cazeneuve, historiador de Barchinona.cat, autors de l'estudi històric: "La Casa de la Premsa va ser el lloc que va acollir tota la classe periodística que va cobrir l'esdeveniment, des de periodistes que venien d'un petit diari de Múrcia fins a diaris internacionals de gran tirada, parisencs, de Nova York, de Chicago, d'Alemanya, de qualsevol punt del planeta. Quan venien a cobrir la notícia o venien a fer les cròniques de l'exposició, tard o d'hora havien de passar per aquí."

La Casa de la Premsa, inaugurada el mateix 1929, és obra de Pere Domènech, fill de l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. Es va construir en un lloc estratègic, al cor de l'Exposició. Els periodistes d'uns 90 mitjans estrangers i més d'un centenar d'espanyols hi trobaven cabines telefòniques i telègraf, i també hi havia 13 dormitoris. I una sala on es van fer molts actes, amb una gran cúpula. L'edifici, que barreja múltiples estils, és ple d'una rica decoració per transmetre un missatge arreu, a través dels periodistes.

Els periodistes estrangers i nacionals hi trobaven tota mena de mitjans, com cabines telefòniques i telègraf, estafeta de correus, biblioteca, despatxos individuals i fins i tot hi havia 13 dormitoris. Amb una sala on es van fer molts actes, amb una gran cúpula. L'edifici, que barreja múltiples estils, és ple d'una rica decoració que volia transmetre un missatge, a través dels periodistes.

Xavier Cazeneuve: "Tinguem molt clar que això va ser construït, i el certamen va ser fet, en l'època de la dictadura de Primo de Rivera. Un període en el qual tots els símbols catalanistes van quedar eradicats. I aquest edifici està farcit pertot arreu d'escuts de la ciutat; alguns escuts fins i tot amb les quatre barres."

Després de l'exposició, l'edifici va acollir dependències municipals i va ser seu de la Guàrdia Urbana. Als anys vuitanta es van fer obres per reforçar-ne l'estructura. Fa vint anys que els veïns del Poble-sec reclamen l'edifici i donen suport a la Comissió per a la Recuperació del Palau de la Premsa.

Com explica Jordi Goñi, de la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec: "El Poble-sec té problemes d'espais, de solars per fer equipaments que el barri necessita. Aquest ja és un espai municipal, que està en desús. Demanem que sigui un espai polivalent pel barri, per fer-hi activitats de tota mena. Sobretot per a la gent gran, que hi hagués també un espai per poder fer exposicions, un espai de 'coworking' on poder haver-hi cooperatives, espais d'economia social."

S'han plantejat altres projectes per a l'edifici, com el de l'Institut del Teatre per fer-hi el Museu de les Arts Escèniques, que no s'ha arribat a concretar i està gairebé descartat. El districte de Sants-Montjuïc ha respost a les demandes veïnals i iniciarà un procés de participació per definir-ne els usos. Caldrà aprovar un pressupost per a la rehabilitació, que requerirà el consens dels partits polítics municipals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut