La cartellera nadalenca: propostes per anar al teatre durant aquestes festes

Recomanacions per a unes festes de Nadal que, a moltes cases, són sinònim de passar la tarda al teatre

Actualitzat

Passar les tardes i els vespres d'aquestes festes al teatre és una tradició instaurada a moltes cases, i fàcilment instaurable després de llegir les recomanacions teatrals que us seleccionem a continuació.

Espectacles de Nadal, però també circ, màgia, musicals grans o petits i dansa.


Ben nadalencs

Una taula, d'Agrupación Sr. Serrano

Festival de Nadal a Pl. Catalunya, cada dia a les 20 h, gratuït

Són dies de parar i desparar la taula, el gran centre neuràlgic de totes les cases i al voltant de la qual passen els moments més tendres, però també més tensos. La companyia Agrupación Señor Serrano ha exprimit tot el que pot donar de si una taula per perpetrar el seu espectacle del Festival de Nadal, que es pot veure cada vespre fins al 29 de desembre al bell mig de la plaça de Catalunya de Barcelona.

Pastorets superestel

Jove Teatre Regina

I no hi ha Nadal sense pastorets. Els del Jove Teatre Regina són la versió més actualitzada: van en metro i canten cançons de rock i de pop. Ja s'han convertit en marca de la casa al teatre de Gràcia.

La Factoria dels Reixos

Teatre de La Llotja de Lleida. Dimarts, 2 i dimecres, 3 de gener, diverses sessions

I què passa des que un nen o nena envia la carta fins que rep el seu regal? Doncs pel camí hi ha tot un recorregut per la factoria més fantàstica i sorprenent, la dels Reixos, que aquestes festes té la seu a La Llotja de Lleida. Un espectacle que mostra a tots els nens i nenes l'arribada dels Reis d'Orient a Lleida.

La presentació de l'espectacle 'La Factoria dels Reixos'
La presentació de l'espectacle "La Factoria dels Reixos" (ACN)

Artaban, la llegenda del quart rei mag

SAT! Sant Andreu Teatre

Una obra inspirada en la novel·la curta "La història de l'altre savi", de Henry van Dyke. La nit de Reis els nervis no deixen dormir als més petits. Mentre esperen que es faci de dia per poder obrir els regals, la Clàudia i l'Eloi li explicaran al seu germà Blai la llegenda d'Artaban, el jove príncep fascinat per les estrelles que decideix sumar-se a l'expedició dels Reis Mags seguint l'estel d'Orient.

Tot l'any pot ser Nadal

Teatre Romea

Però si aquest any heu perdut una mica l'esperit nadalenc, podeu retrobar-lo amb Joan Pera i la seva versió del "Conte de Nadal" de Dickens. Comèdia, emoció i fantasia de la mà de l'avi Joan, un home que ha oblidat l'esperit de Nadal, com també ho fa el senyor Scrooge, el mític personatge de Dickens que viu les festes amb avarícia i soledat. Però si no, també podeu capbussar-vos en la infinitat d'alternatives de la cartellera.

Àngel Llàcer, en un moment de 'The Producers'
Àngel Llàcer, en un moment de "The Producers" (ACN/Guillem Roset)

Musicals de gran i petitíssim format

De musicals n'hi ha de petitíssims, com "Cançons que acaben en fade out", al Teatre Tantarantana: una oda en clau feminista i LGTBI a les mal anomenades cantants folklòriques, com Rocío Jurado i María Jimenez.

També n'hi ha de de gegants, com "The Producers", l'última producció d'Àngel Llàcer i Manu Guix al Tívoli; "La historia interminable" i el seu icònic drac imposen a l'Apolo, i "L'alegria que passa", l'últim musical de Dagoll Dagom revisiona un clàssic de Santiago Rusiñol.

Coco Comin dirigeix i coreografia "Oliver Twist" a la Cúpula de las Arenas.

Una escena del musical 'L'alegria que passa', de Dagoll Dagom
Una escena del musical "L'alegria que passa", de Dagoll Dagom (ACN/Gemma Sánchez Bonel)

Èxits que tornen i nous espais a descobrir

Aquests dies també són una bona oportunitat per fer nous descobriments. El dramaturg Àlex Rigola s'ha aventurat amb una nova sala al barri de Sants de Barcelona, el Heartbreak Hotel, on s'hi pot veure "L'home de teatre", de Thomas Bernhard.

A Gràcia també s'ha reobert el Texas, que programa l'espectacle "Austràlia", d'Israel Solà, director de La Calòrica.

'Austràlia', d'Israel Solà, es va representar a la Sala Flyhard i ara torna a l'Espai Texas
"Austràlia", d'Israel Solà, es va representar a la Sala Flyhard i ara torna a l'Espai Texas (ACN)

I d'"Austràlia" a "Amèrica". Viatge intercontinental des de la butaca. La Villarroel torna a programar aquesta obra de Sergi Pompermayer amb direcció de Julio Manrique, un relat del passat esclavista català. També hi ha tornat "Smiley, després de l'amor", la segona part d'aquesta exitosa comèdia amorosa.

Tornen, a més, Emma Vilarasau en format monologuista amb "Lali Symon" al Romea, les excursionistes de "Fitzroy", al Teatre Borràs, i l'estridència del matrimoni de "Filumena Marturano", a la Biblioteca de Catalunya.

La companyia de 'Filumena Marturano', a la Biblioteca de Catalunya
La companyia de "Filumena Marturano", a la Biblioteca de Catalunya (ACN)

Novetats a la cartellera

Guillem Sánchez Garcia debuta en la direcció amb l'adaptació de "Napalm al cor", la novel·la del també debutant Pol Guasch, que es pot veure a la Sala Beckett.

L'equip de 'Napalm al cor', a l'exterior de la Sala Beckett
L'equip de "Napalm al cor", a l'exterior de la Sala Beckett (ACN/Guillem Roset)

I aquestes festes als teatres hi ha dramatúrgia de Ramon Madaula per partida doble. Al Teatre Goya es pot veure "Conqueridors", una comèdia esbojarrada amb Jaume I (interpretat per Madaula) com a protagonista i dirigida per Josep Maria Mestres. I al Teatre Akadèmia s'ha estrenat "Buonaparte", un combat entre els germans Napoleó i Josep Bonaparte.

'Buonaparte', escrita per Ramon Madaula, es representa al Teatre Akadèmia
"Buonaparte", escrita per Ramon Madaula, es representa al Teatre Akadèmia (ACN/Pere Francesch)

Circ, dansa i màgia

La dansa de La Veronal continua triomfant arreu del món i aquests dies torna a casa per omplir el Mercat de les Flors amb "Firmamento". També al Mercat, anys després de tancar la seva companyia icònica Nats Nus, Toni Mira ha tornat a les sales d'assaig. Estrena "Tempo": dansa homenatjant la dansa.

'Firmamento', de La Veronal, es representa al Mercat de les Flors
"Firmamento", de La Veronal, es representa al Mercat de les Flors (ACN)

I de tempo molt més calmat, "Plàncton". Es va estrenar l'any passat al mateix Mercat. L'èxit les ha fet tornar. Impossible no quedar-s'hi embadalit, com al Circ Històric Raluy, que sempre fa parada al Port Vell de Barcelona, i el Petit Circ Cric, a Llinars del Vallès.

Un moment de l'espectacle de dansa 'Plàncton'
Un moment de l'espectacle de dansa "Plàncton" (ACN)

I que la màgia no és exclusiva del Nadal ho saben bé al Teatre Victòria, que torna a programar "Nada es imposible" l'espectacle del Mago Pop, ara amb una edició especial després de triomfar a Broadway.

I si amb tantes propostes no us acabeu de decidir, la plataforma On el Teatre Batega ha creat un test infal·lible, sobretot per regalar teatre. Només cal pensar en la personalitat de l'espectador i respondre unes preguntes. El veredicte arriba ràpidament. Impossible fallar.

 

ARXIVAT A:
TeatreNadal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut