La calamarsa i la pluja intensa ha atrapat un vehicle al centre de Sant Hilari (Judit Rossell)

La calamarsada i un patac d'aigua col·lapsen alguns carrers de Sant Hilari Sacalm

La precipitació s'ha concentrat en molt poca estona a la zona de les Guilleries, tal com apuntava la prealerta de Protecció Civil

RedaccióActualitzat

Una tempesta ha deixat precipitacions concentrades en molt poca estona a la zona de les Guilleries. Concretament, a Sant Hilari Sacalm han caigut 70,8 litres per metre quadrat, dels quals 30 han caigut en molt poca estona. Durant dues hores, la intensitat ha estat de mig litre per minut.

La precipitació ha estat en forma d'aigua i calamarsa, que ha arribat a acumular-se fins a gairebé un metre d'alçada i ha deixat imatges impactants, com la d'un vehicle atrapat en un dels carrers de Sant Hilari.

L'alcalde, Joan Ramon Veciana, ha explicat al programa "Planta baixa" de TV3 que es tractava de dos nois francesos que no coneixien el poble, i els bombers els han pogut treure el cap d'una estona sense problema.

Els fets han passat a la zona més afectada per la precipitació, la plaça del Dr. Gravalosa, un punt on passava una riera que es va cobrir a principis del segle XX. "S'inunda quan hi ha aiguats i, normalment, quan pedrega, perquè s'obturen els embornals", ha comentat l'alcalde, que apunta que l'última vegada va ser fa quatre o cinc anys.

"Ha pedregat moltíssim, em sembla que no havia vist fer-ho tant des de fa molts i molts anys", assegura. Entre dos quarts de cinc i dos quarts de sis de la tarda els Bombers han atès sis avisos a Sant Hilari Sacalm i cinc més a altres municipis de la demarcació de Girona, onze en total.

Més enllà d'alguns carrers, "la pedra ha obturat les canals, evidentment hi ha molts garatges inundats, botigues, el casal dels avis, a molts llocs, però per sort no s'han de lamentar desgràcies personals", ha explicat Veciana, que confirma que, malgrat l'alerta meteorològica, no s'esperaven una precipitació amb tanta "intensitat i violència".

La pluja també ha inundat part de la depuradora del poble i dues dotacions més dels Bombers s'hi han hagut de desplaçar per tal de treure aigua. A banda, un dipòsit de gasoil ha inundat uns baixos, probablement també per alguna incidència relacionada amb l'aigua.

 

Una esllavissada a Sallent

A banda de les incidències a les comarques de Girona, la pluja ha caigut de manera generalitzada al país. A Sallent, al Bages, s'hi han registrat 16 litres per metre quadrat i hi ha hagut una esllavissada que ha obligat a tallar la sortida 145 de la C-25, l'Eix Transversal.

Els Bombers hi han destinat 3 dotacions per estabilitzar la paret de terra i sorra que s'ha desplomat sobre uns vehicles. Segons han informat, no hi ha hagut ni atrapats ni ferits de cap mena.


Alerta per pluges intenses dijous

Per aquest dijous, Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla d'inundacions (Inuncat) davant la previsió de pluges intenses. Es preveu que els aiguats arribin al al litoral i a les comarques més meridionals.

L'inuncat ja estava activat en fase de prealerta aquest dimecres. Protecció Civil ha alertat que durant aquests dos dies es poden superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora en diferents comarques catalanes.

En concret, segons ha informat Protecció Civil, les pluges més intenses es podrien registrar a les comarques del Moianès, la Noguera, Osona, l'Anoia, el Bages i la Segarra.

Davant aquesta situació, Protecció Civil ha demanat extremar la precaució.

La tempesta, aquest dimecres vista des de Manlleu (Carme Molist)
ARXIVAT A:
BombersMeteorologia
Anar al contingut