La Borda, l'edifici cooperatiu projectat per LaCol, Premi Mies van der Rohe emergent

L'obra "Town house-Kingston University", de Londres, del duo d'arquitectes Grafton Architects, guanya el Premi Mies d'arquitectura, que és per primer cop per a un edifici universitari

Actualitzat

L'edifici d'habitatges cooperatius La Borda, de l'estudi d'arquitectura LaCol, ha guanyat el Premi Mies Van der Rohe emergent 2022, el guardó d'arquitectura contemporània de la Unió Europea.

La Borda és una cooperativa d'habitatges en cessió d'ús, que van impulsar veïns del barri de Sants de Barcelona a l'antic complex fabril de Can Batlló, amb la complicitat de la cooperativa d'arquitectes LaCol.

El projecte defensa la vivenda no especulativa. Hi viuen 28 famílies que han fet una aportació inicial a la cooperativa i paguen una quota mensual per a habitatges d'entre 40 i 78 metres quadrats construïts en un solar propietat de l'Ajuntament de Barcelona, que en cedeix l'ús per un temps.

(LaCol)

Té sis plantes i més de 25 metres d'altura. També és l'edifici construït amb estructura de fusta més alt de l'estat espanyol i és sostenible des del punt de vista mediambiental. Els nivells d'aïllament són més alts del que estableix la normativa, el sol s'aprofita al màxim i hi ha ventilació creuada.

Sala polivalent de l'edifici La Borda (Lluc Miralles)

Un altre dels pilars del projecte és que fomenta la vida comunitària. Els pisos són al voltant d'un pati central: cada planta té un passadís en forma de balconada que envolta el pati i en la majoria dels pisos no cal ni calefacció ni aire condicionat.

(Chopo)

El Mies d'arquitectura, per a un edifici universitari

El Premi Mies d'arquitectura ha estat per primera vegada per a un edifici universitari, l'obra "Town house-Kingston University", de Londres, del duo d'arquitectes Grafton Architects, de Dublín.

 

El jurat ha destacat la qualitat ambiental que crea l'edifici, obra d'Yvonne Farrel i Shelley McNamara, que ja van rebre el prestigiós Premi Pritzker el 2020.

 
ARXIVAT A:
Arquitectura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut