Concert de la Banda Municipal de Barcelona a la Basílica de la Sagrada Família
Concert de la Banda Municipal de Barcelona a la Basílica de la Sagrada Família

La Banda Municipal de Barcelona omple de música la Sagrada Família per celebrar la coronació de les torres Evangelistes

Actualitzat

ACN Barcelona - La Banda Municipal de Barcelona ha omplert de música aquest dissabte la Basílica de la Sagrada Família en un concert per celebrar la culminació de les torres dels Evangelistes Mateu i Joan, coronades amb les darreres peces escultòriques a finals de setembre. Aquesta nova fita arquitectònica suposa la finalització de les quatre torres dels Evangelistes que envolten la torre de Jesús i, per celebrar-ho, s'han organitzat una sèrie d'actes que tindran lloc durant el mes de novembre, entre ells, la primera actuació de la Banda Municipal a l'emblemàtica Basílica. Sota la batuta del seu director, José Rafael Pascual-Vilaplana, el concert 'Entre el cel i la terra' ha homenatjat la simbiosi entre la natura, la fe i l'art que representa l'edifici.

El concert ha tingut lloc aquest dissabte al matí i es tracta de l'acte que dona el tret de sortida a una sèrie d'esdeveniments que la Sagrada Família ha organitzat per commemorar la finalització de les quatre torres Evangelistes. Per a l'actuació de la Banda Municipal de Barcelona, l'organització va posar a disposició de la ciutadania 320 entrades dobles a les quals es podia accedir participant en un sorteig aleatori que es va celebrar el 26 d'octubre i que va rebre un total de 42.798 inscripcions.

"Un concert que recordarem sempre"

En unes declaracions posteriors al concert, el director de la Banda Municipal de Barcelona, José Rafael Pascual-Vilaplana, ha fet valdre la importància d'aquesta actuació per a la banda i el pes que aquesta tindrà en la seva història. "És un concert que recordarem sempre", ha assegurat. Es tracta de la primera vegada que la banda actua dins la Basílica de la Sagrada Família i, tal com ha afirmat Pascual-Vilaplana, en el seu moment, van rebre la proposta per actuar "amb molta il·lusió". "Ha estat un moment molt emotiu", ha expressat.

Sobre el repertori, el director ha assenyalat que la raó de ser del concert ha estat reproduir "la unió entre el cel i la terra" que representa l'emblemàtic edifici. "La Sagrada Família representa la unió entre el cel i la terra, i per això hem titulat el concert així, buscant la inspiració en la terra, la natura i allò que tenim a prop, per acostar-nos a una entitat més enllà: és aquella figura de Gaudí, de buscar projeccions en alt, i, amb aquest desig, hem buscat un repertori connectat amb això", ha detallat.

Durant l'hora que ha durat el concert s'han pogut escoltar diverses obres que, segons ha explicat Pascual-Vilaplana, estaven dedicades a cada porta que va dissenyar Gaudí: 'O màgnum mysterium' de Morten Lauridsen, dedicada a la porta del Naixement, el rèquiem de David Maslanka per a la porta de la Passió, i el Chorale and Alleluia, de Howard Hanson, per a la porta de la Glòria.

Programació d'actes per commemorar la finalització de les torres evangelistes

De cara a les setmanes vinents, la programació inclou una trobada castellera amb quatre colles de la capital catalana el dissabte 11 de novembre davant de la façana del Naixement, i la missa de benedicció de les torres, que tindrà lloc el diumenge 12 de novembre a mitja tarda i que serà oficiada pel Cardenal Joan Josep Omella i Omella i concelebrada pel Nunci Apostòlic i els bisbes Auxiliars de Barcelona, amb la posterior benedicció de les quatre torres i la il·luminació, per primer cop, dels terminals de les quatre torres dels Evangelistes.

Posteriorment, el dia 16 de novembre, se celebrarà un col·loqui a la Casa de l'Almoina, al Museu Diocesà, tindrà lloc un col·loqui sobre el significat dels quatre evangelistes i la seva màxima expressió artística a les torres de la Basílica de la Sagrada Família; i, finalment, el 18 de novembre tindrà lloc un concurs de dibuix adreçat a estudiants d'entre 16 i 25 anys que cursin estudis d'ensenyaments artístics.

Anar al contingut