Kíev resisteix, en un nou dia d'explosions, sirenes i combats als barris perifèrics

El president d'Ucraïna diu que la nit a la capital "ha estat brutal", amb bombardejos contra "infraestructura civil"

RedaccióActualitzat

L'exèrcit i els voluntaris ucraïnesos miren de resistir als atacs de Rússia a Kíev. L'enfrontament entre els dos exèrcits ha continuat als barris perifèrics de la ciutat durant tota la nit, tot i que el centre continua en mans del govern.

El ministre de la Presidència d'Ucraïna assegura que les forces ucraïneses mantenen les posicions i que controlen la situació. En la mateixa línia es manifestava a Telegram Mikola Povoroznik, primer tinent d'alcaldia de Kíev:

"La situació està en calma. La capital està completament controlada per l'exèrcit i la defensa d'Ucraïna."

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha explicat en una compareixença des de la capital que la nit a la "ha estat brutal". Assegura que les tropes russes han bombardejat infraestructura civil, incloses ambulàncies.

Avui és el quart dia de guerra. Segons les Nacions Unides, almenys 240 civils ja han perdut la vida des de dijous. Entre les víctimes dels combats hi ha un nen de set anys.

Tropes d'Ucraïna a la regió de Kíev, on ha explotat el dipòsit de petroli de Vassilkiv
Tropes d'Ucraïna a la regió de Kíev, on ha explotat el dipòsit de petroli de Vassilkiv(Reuters/Maksim Levin)

Explosió en un dipòsit de petroli

Als afores de la capital, l'impacte d'un míssil ha destrossat un dipòsit de petroli i ha provocat un enorme incendi. Ha estat a la localitat de Vassilkiv, 30 quilòmetres a l'oest de Kíev. Molt a prop hi ha un aeroport militar i diverses instal·lacions petrolieres.

Encara es desconeix l'abast d'aquesta acció, així com els possibles danys ecològics. Aquest atac al dipòsit de petroli ha provocat una de les grans explosions que aquesta nit han il·luminat el cel de Kíev.

L'exèrcit d'Ucraïna ha volat el pont entre les ciutats de Butxa i Irpin, a menys de 30 quilòmetres de Kíev, per impedir l'avanç de les forces russes, que han quedat bloquejades a la primera d'aquestes ciutats.


Quart dia de guerra

Les tropes russes són a la ciutat des de divendres, en el segon dia d'invasió russa. L'arribada a la capital va ser ràpida, però un cop allà l'avanç dels blindats del Kremlin s'ha vist molt alentit.

Els civils de Kíev han rebut armes per defensar-se de l'exèrcit rus. El president Zelenski ja havia declarat en un tuit que donarien armes "a tothom que vulgui defensar el país". I el govern havia anunciat: "Donarem armes a tots els patriotes!"

Segons explicava en el seu compte de Twitter Illia Ponomarenko, redactor de The Kyiv Independent, https://kyivindependent.com/ divendres ja s'havien repartit 18.000 rifles entre la població.

Membres de les Forces de Defensa Territorial d'Ucraïna reben armes i munició
Membres de les Forces de Defensa Territorial d'Ucraïna reben armes i munició(Mikhail Palinchak/via Reuters)

El president d'Ucraïna també ha rebutjat l'oferta dels Estats Units de ser evacuat de la capital del país. Ho va afirmar dissabte, també a Twitter, l'ambaixada d'Ucraïna al Regne Unit, citant el mateix Zelenski: "La lluita és aquí; necessitem munició, no pas transport."

En un vídeo publicat dissabte, el president instava a "no creure's les falsedats" i refermava que era a Kíev.

La capital estarà sota toc de queda fins dilluns, segons ha establert l'alcalde de la ciutat, Vitali Klítxko. Tots els ciutadans s'hauran de quedar a casa fins a les vuit del matí, les set a Catalunya, de dilluns. Tots els que surtin, han advertit les autoritats, "seran considerats membres de grups de sabotatge de l'enemic".

Segons fonts del Ministeri de Defensa britànic, es creu que grups de sabotejadors russos són a Kíev.

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
Anar al contingut