Barcelona

Aragonès, Artadi, Elvira i Capella, els nous noms que sonen per formar el govern

Les converses entre JxCat i ERC s'han reprès a instàncies de la CUP

RedaccióActualitzat

Després que quedessin temporalment congelades aquest dijous, JxCat i ERC han reprès les negociacions aquest matí. Ho han fet al mateix temps que el grup de Puigdemont ha presentat en solitari una proposta de resolució per restituir les institucions i la figura del president, que s'ha de votar en un ple la setmana vinent.

Les converses s'han reprès a instàncies de la CUP, que reclama a Junts per Catalunya i Esquerra que concretin els termes de l'acord perquè el puguin sotmetre a la militància.

Els noms que sonen

En aquestes negociacions comencen a sonar possibles noms de consellers per al nou govern. No es pot donar per definitiu res, però, segons el que es desprèn de les converses, l'actual secretari d'Economia, Pere Aragonès, d'Esquerra Republicana, ocuparia la cartera d'Economia substituint Oriol Junqueras. Elsa Artadi, de Junts per Catalunya, s'encarregaria d'Empresa.

 

 

Josep Rull, que està pendent de judici, es mantindria a Política Territorial. El Departament de Salut l'ocuparia David Elvira, que en l'última legislatura ha estat número dos del departament d'Antoni Comín. Com Salut, el Departament de Justícia es mantindria en mans d'Esquerra, amb Ester Capella en lloc de Carles Mundó. Actualment, Capella és diputada al Congrés.

Jordi Turull, exconseller de la Presidència i exportaveu del govern, i Raül Romeva, exconseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, repetirien com a consellers, però s'ha de decidir en quines àrees. Tots dos també estan pendents de judici al Tribunal Suprem.

Trobada amb la CUP

Els dos grups independentistes s'han trobat aquest migdia amb la CUP, després que la formació els emplacés a una reunió a tres bandes per aplicar els resultats del 21D i "construir República".

JxCat i ERC els han traslladat que l'acord estava avançat, però la CUP els ha dit que, si no hi ha res per escrit, no ho poden traslladar a les bases per donar-hi el vistiplau.

Els esculls de la negociació

En aquest moment, l'escull de la negociació se centra en les àrees de comunicació i en com ha de ser aquesta legislatura: si ha de ser una legislatura pragmàtica o s'ha de posar en contradicció l'estat espanyol.

 

Mentrestant, Roger Torrent ha convocat un ple del Parlament per a la setmana que ve per debatre la situació política. S'hi debatran les propostes de resolució que han presentat tots els grups, excepte la CUP i ERC.

Nova proposta en solitari de Junts per Catalunya

Entre les propostes hi ha el text que ha presentat en solitari aquest divendres Junts per Catalunya, que assegura que Puigdemont continua tenint prou majoria, sorgida del 21 de desembre, per poder-li ratificar la confiança com a president, però evita fer servir el verb "investir" i deixa la porta oberta perquè el Parlament triï un altre president efectiu.

Junts per Catalunya diu que és un text consensuat amb els republicans, però aquests últims, molestos, consideren que els de Puigdemont han actuat de manera unilateral. Aquesta no serà l'única proposta que anirà al ple fixat per dijous que ve. N'hi haurà cinc, entre altres la de Ciutadans, que demana que es reconsideri la que presenta Junts per Catalunya.

El PP també vol, com els socialistes, que comenci a comptar el termini de dos mesos per convocar noves eleccions si no s'aconsegueix investir un president.

ARXIVAT A:
JxCatERCInvestiduraProcés catalàIndependència
Anar al contingut