Jutges i fiscals amenacen amb una vaga per reclamar més independència judicial

Les mobilitzacions començaran el 5 d'abril i acabaran, si no s'atenen les reivindicacions, el 22 de maig amb una vaga general

Actualitzat

Les quatre associacions de jutges i les tres associacions de fiscals amenacen de fer vaga el 22 de maig si no s'atenen les reivindicacions de millora de l'administració de Justícia, entre les quals reclamen més independència judicial i fiscal.

Aquest dilluns han anunciat un calendari de mobilitzacions que començaria el 5 d'abril i culminaria, si les reivindicacions no són escoltades, amb la vaga general.

Les mobilitzacions començarien el 5 d'abril davant les seus judicials de tot l'estat espanyol on es llegiria un document "14 propostes per a la millora de la Justícia", amb les demandes que han signat l3.500 professionals de la judicatura i la fiscalia.

Els jutges firmants reclamen, entre altres reivindicacions, que es reforci la independència judicial, la modernització de l'administració de Justícia i les condicions professionals dels membres de la carrera judicial.

Els fiscals demanen entre altres mesures la derogació del sistema de terminis màxims per a la instrucció, la paralització de la justícia digital, la independència del Ministeri Fiscal i la seva autonomia pressupostària i l'atribució de la Fiscalia General de l'Estat de la formació dels fiscals.

Si les reivindicacions no són ateses, les associacions de jutges i fiscals convocarien una concentració el 14 d'abril a Madrid, seguida de diverses aturades d'una hora cada dijous durant un mes, fins a acabar amb una vaga el 22 de maig. Una data que podria canviar segons avancin les negociacions, han explicat des de les associacions.

 


Set associacions de jutges i fiscals

Es tracta de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), el Fòrum Judicial Independient (FJI), l'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria (AJFV) i Jutges i Jutgesses per a  la Democràcia (JJpD), així com l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals.

En un comunicat conjunt totes consideren "decebedora la marxa de la negociació"  des que el 16 de juny passat van donar a conèixer el conjunt de propostes per a la millora de la justícia que són competència de les Corts Generals, en uns casos, del govern espanyol en d'altres i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) també.

Pel que fa al Congrés assenyalen que "no sembla que hi hagi una majoria clara favorable a la reforma del Consell General del Poder Judicial que demanen, ni del projecte d'independència del Ministeri Fiscal", tampoc veuen un compromís entre els grups parlamentaris per arribar a un pacte d'Estat per a la justícia.

I del govern espanyol denuncien que no treballi per equiparar el nombre de jutges i fiscals a la mitjana europea. L'increment de jutges i fiscals ajudaria també a evitar la precarització de la feina.

El comunicat denuncia també que el CGPJ hagi "fet cas omís" a la proposta de nomenaments judicials, segons criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència.

 

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut