El primer dirigent de la URSS, Vladímir Ílitx Lenin (Foto: Wikimedia Commons)
El primer dirigent de la URSS, Vladímir Ílitx Lenin. (Foto: Wikimedia Commons)
Madrid

Justícia avala prohibir el nom de Lenin al·legant que es pot confondre amb un cognom

Justícia avala prohibir el pseudònim amb què es coneixia el líder de la revolució russa al·legant que es pot confondre amb un cognom.

RedaccióActualitzat
Una de les primeres decisions importants que han d'afrontar uns pares és el nom que li posaran al seu fill. Tant si es té molt clar d'entrada com si es dubte entre uns quants, és d'aquelles coses que s'han, o s'haurien, d'haver meditat bé abans de decantar-se per un o altre perquè el nom acompanyarà la criatura la resta de la vida o, si més no, fins que tingui ús de raó per intentar canviar-se'l.

Per si el primer filtre falla, el Registre Civil té uns límits, tot i que bastant laxos. Es permeten noms estrangers, de personatges històrics, mitològics, artístics i fins i tot geogràfics, abstractes o de fantasia, com Brisa o Mariposa. Es prohibeixen, en canvi, noms que perjudiquin objectivament la persona o afectin la seva dignitat, com Caïm o Judes; diminutius o variants familiars col·loquials i noms que puguin ser confosos amb un cognom. Aquesta prohibició, precisament, és la que ha portat el Registre a denegar a uns pares la inscripció del seu fill amb el nom de Lenin.

Justícia avala aquesta decisió assegurant que pot confondre a l'hora d'identificar la persona. Així, si els pares d'aquest nen volien rememorar el líder de la revolució russa i primer dirigent de la Unió Soviètica, haurien d'haver-li posat Vladímir, que era el nom de pila de Lenin, malgrat que ningú el va anomenar així i que Lenin era el pseudònim amb què se'l coneixia.

L'acceptació o no d'un nom depèn en última instància del registrador, cosa que pot portar a disparitats com que en un lloc t'acceptin un nom i en un altre no. En aquest sentit, el Ministeri de Justícia assegura que està analitzant com clarificar i unificar criteris per garantir la coherència.
Anar al contingut