Alba Vergés i Laura Borràs en una reunió de la mesa del Parlament
Alba Vergés i Laura Borràs en una reunió de la mesa del Parlament

Junts demana reconsiderar la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament

La mesa s'haurà de reunir per decidir si accepta o no aquesta petició

Enllaç a altres textos de l'autor Anna Poch

Anna Poch Pubill

Periodista de la secció de Política de TV3

@AnnaPoch

El grup parlamentari de Junts ha fet la petició a la mesa del Parlament, perquè faci marxa enrere de l'acord del 28 de juliol. Junts argumenta que, amb la suspensió dels drets i deures de Laura Borràs com a presidenta i diputada, es vulneren drets fonamentals com el dret a la presumpció d'innocència, el dret a la participació política i el principi de seguretat jurídica.


I ara què?

La mesa s'haurà de reunir per decidir si accepta o no aquesta petició de Junts. No se sap quan serà aquesta reunió, si ara o si ja serà al setembre.

Aquest dimarts, 16 d'agost, ha començat el nou període de sessions al Parlament i la mesa ja es podria reunir, però hi ha un acord polític, fins i tot escrit, perquè del 16 al 31 d'agost no hi hagi activitat parlamentària, ni comissions ni plens.

Serà la mesa, ara presidida per Alba Vergés en funcions, la que haurà de fixar la data d'aquesta reunió i prendre la decisió.


Avís de Junts

Si la mesa rebutgés aquesta reconsideració de Junts i, per tant, decidís mantenir la suspensió de Borràs, Junts ha advertit que estan disposats a recórrer a la justícia europea.

L'equip jurídic de la presidenta Borràs, encapçalat per l'advocat Gonzalo Boye, és qui ha recomanat presentar la reconsideració aquest dimarts, "per esgotar tots els recorreguts administratius abans d'obrir la via judicial a Europa", segons ha explicat Junts a través d'un comunicat.  


Què passarà amb la presidència del Parlament?

De moment, Alba Vergés, vicepresidenta primera de la cambra, d'ERC, és qui ostenta també les funcions de presidenta.

ERC va recordar, des del primer moment que es va suspendre Borràs, que la presidència del Parlament pertoca a Junts, seguint l'acord de govern signat entre ERC i Junts el maig del 2021.

S'haurà de veure si es farà un canvi i com. Vergés renunciaria a ser vicepresidenta primera? Podria Aurora Madaula, secretària de la mesa, passar a tenir les funcions de presidenta?

Junts manté que no pensa substituir Borràs com a presidenta del Parlament. Per tant, no s'activa automàticament el seu relleu al capdavant de la institució.

Aquest dilluns tant el PSC com els comuns han tornat a demanar que Borràs deixi de ser presidenta del Parlament per voluntat pròpia, perquè es pugui escollir un altre president o presidenta, per "sortir de la situació d'interinitat", diuen.

ARXIVAT A:
JxCatLaura BorràsParlament de Catalunya
Anar al contingut