Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez el 20 de setembre davant la conselleria d'Economia (Arxiu)
Barcelona

Junqueras, Romeva i Cuixart demanaran la nul·litat de la investigació del jutjat número 13

Els advocats Van den Eynde i Àlex Solà denuncien el tracte "vexatori" del jutge als antics alts càrrecs d'Economia detinguts, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó

RedaccióActualitzat

La defensa dels líders independentistes demanarà la nul·litat de tota la investigació feta pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona. És el primer jutjat que va investigar el cas i que, de la mà de la Guàrdia Civil, ha anat proporcionant informació per bastir les acusacions al Suprem. Ho han avançat a "El matí de Catalunya Ràdio" Andreu Van den Eynde, advocat dels processats d'ERC, i Àlex Solà, que defensa Jordi Cuixart.

L'advocat de Cuixart creu que el mateix titular del jutjat, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha evidenciat ara que no hi havia base per justificar l'escorcoll del 20-S davant d'Economia, que ha estat el fonament per acusar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez:

"La preparació del referèndum, la creació d'estructures d'Estat, rebel·lió i sedició. Les dues primeres no són delicte. I les altres, ara acaba de dir en una interlocutòria que no les ha investigat mai. Què vol dir això? Que les ordres d'escorcoll tenien alguna base jurídica? Què vol dir això? Que els resultats dels escorcolls són proves vàlides? Quan es fan dreceres jurídiques, normalment hi ha el risc d'incórrer en causes de nul·litat."

 


També al·legaran tracte "vexatori" als antics alts càrrecs d'Economia detinguts, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. Van den Eynde ha denunciat que van haver de declarar davant el jutge emmanillats:

"Van den Eynde: Quan et criden, quan t'aixequen la veu, quan veus que els detinguts declaren emmanillats és una qüestió vexatòria, a part d'estigmatitzadora. Te n'adones que el funcionament és irregular.

Mònica Terribas: Qui ha declarat emmanillat davant del jutge?

Van den Eynde: Jové i Salvadó. I vam demanar que els traguessin les manilles, que és de calaix, i el jutge va dir que no."

Sobre el calendari del judici per l'1 d'octubre, els dos advocats creuen que començarà, com a molt aviat, a finals de novembre, i que no hi haurà sentència fins passades les eleccions municipals del maig.

"Solà: Tècnicament és difícil, ni que posessin el turbo amb totes les vulneracions que volguessin, que pogués estar llest per començar a mitjans-finals de novembre.

Van den Eynde: Judici a l'hivern i, segurament, en el calendari, intentaran que la sentència no influeixi en la campanya. És bastant habitual en general, però en aquest cas suposo que més i, depèn del sentit de la sentència, suposo que es voldrà administrar el resultat perquè no afecti les eleccions".

Els dos advocats neguen que les defenses estiguin alentint l'arrencada del judici amb una presentació massiva de recursos. I es queixen que encara no han pogut accedir a tot el sumari per la precarietat informàtica del Suprem:

"Van den Eynde: Hi ha 50.000 arxius pujats en el núvol. Com els baixo? Em diu 'No ho sé, pitjant el botó'. I és així. I dic: 'Miri, vostè té una opció tecnològica que diu descarregar tota la causa comprimida'. 'Ja però això no funciona. Es bloqueja perquè pesa molt'.

Solà: Dies pitjant botonets per aconseguir baixar la causa. Dies. I un cop baixada, hi ha carpetes en què no hi ha documents, hi ha coses que no hi són, la causa acaba en mesos anteriors, no tenim el sumari sencer."

 

 

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatReferèndum 1-OProcés catalàOriol JunquerasJordi Cuixart20S
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut