Junqueras defensa pactar sense "línies vermelles" i Batet i Artadi hi posen límits

Junts per Catalunya respon que "defensar drets, llibertats i la fi de la repressió a Catalunya" és una línia vermella i el PSC diu que qualsevol diàleg ha de ser dins la Constitució

Actualitzat

A les portes de la campanya electoral, Oriol Junqueras, candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les eleccions al Congrés del 28A, assegura que seria un "error fixar línies vermelles" a possible pactes postelectorals. El líder independista, que afronta la campanya pres i que s'ha adreçat als votants a través d'una carta, considera que posar límits a possibles acords podria convertir-se en "un xec en blanc per a un tripartit d'extrema dreta".

"Ningú hauria de cometre l'error de fixar línies vermelles que a l'hora de la veritat es converteixen en un xec en blanc per a un govern del tripartit d'extrema dreta. I ningú ha de regalar xecs en blanc al PSOE que actuïn com a línies vermelles per a una veritable democràcia a Catalunya, que tothom sap que passa per un referèndum inevitable."

El candidat d'ERC fa una crida als votants perquè l'independentisme guanyi per primera vegada unes eleccions espanyoles a Catalunya i deixa clar que ni desistirà de les seves idees ni hi renunciarà.

"Si la presó és el preu per defensar la democràcia i la llibertat, el pagaré."

Aquesta mitjanit es dona el tret de sortida a una campanya marcada per la presó provisional de diversos candidats dels partits catalans. Justament aquest dijous el Suprem ha denegat la llibertat als presos independentistes candidats al Congrés, que la van sol·licitar per participar a la campanya per les eleccions generals del 28 d'abril.

 

L'endemà de les eleccions

Junqueras pretén respondre, a la carta, "el que tothom vol saber": què passarà l'endemà de les eleccions.

"Sembla difícil respondre aquesta pregunta, primer perquè no sabem quin serà el resultat electoral i la correlació de forces que quedarà al Congrés, però sobretot perquè nosaltres no som qui es va aixecar de la taula. Probablement, la pregunta haurà de ser per a Pedro Sánchez. Què farà? Vol treballar per una solució o vol continuar empresonant idees i la democràcia?"

A continuació manté que seria un error traçar línies vermelles que facilitin la formació d'un govern del tripartit d'extrema dreta però que tampoc s'ha de regalar un xec en blanc als socialistes. Donar el suport a Sánchez a qualsevol preu considera que esdevindria una línia vermella "per a una veritable democràcia a Catalunya que tothom sap que passa per un referèndum inevitable".


JxCat, PSC i En Comú Podem reaccionen a les "línies vermelles" de Junqueras

Elsa Artadi

 

Junts per Catalunya ha respost a la carta del líder d'ERC que sí que hi ha línies vermelles a l'hora de negociar després de les eleccions. Elsa Artadi ha explicat quines són:

"Defensar drets, llibertats i la fi de la repressió a Catalunya ha de ser una línia vermella. És el mínim que demana un ampli sector de la societat que va molt més enllà de l'independentisme. És el que volen el 80% dels votants."

Per la seva banda, la candidata socialista per Barcelona, Meritxell Batet, defensa que qualsevol diàleg ha de ser dins la Constitució i que "fora d'aquest marc legal, d'aquest marc legislatiu i d'aquest marc constitucional i estatutari no es pot fer política".

El candidat d'En Comú Podem, Jaume Asens, aplaudeix que ERC defensi un diàleg sense línies vermelles però ha tret importància al valor d'unes paraules que ha qualificat de "declaració d'intencions".

"Nosaltres no li donem gaire credibilitat a un partit que constantment està canviant de posició", ha argumentat Asens.

 

Meritxell Batet, candidata del PSC per Barcelona a les eleccions al Congrés del 28 d'abril


Junqueras apel·la al diàleg i denuncia la falta d'interlocutors

De la mateixa manera que Junqueras considera que no hi ha ningú més independentista que ell, afirma que "no hi ha ningú que sigui més dialogant que Esquerra Republicana". Però a la vegada denuncia la falta d'interlocutors, a vegades per no ser-hi i d'altres per aixecar-se "per por":

"Sempre hem actuat així, el problema és que molt sovint ens hem trobat en una taula i no hi ha ningú a la cadira del davant. O, fins i tot, com la darrera vegada, on el nostre interlocutor s'ha aixecat per por."

En l'escrit adreçat als mitlitants, assenyala que el diàleg i "la fermesa absoluta de les conviccions" són el camí per avançar cap a la República catalana.


"No desistiré mai"

El líder d'ERC ha reiterat que la presó no li farà renunciar ni a les seves idees ni als seus objectius, i assegura:

"Ens van dir que era impossible que l'independentisme guanyés mai unes eleccions i ho vam fer. Ens van dir que no podríem tancar la presó Model o que no podríem quadrar els comptes de la Generalitat i fer polítiques socials a la vegada i ho vam fer. Ens van dir que era impossible fer l'1 d'octubre i el vam fer. I ara ens diuen que mai podrem ser independents i ho serem. No en tingueu cap dubte."

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
Anar al contingut