Barcelona

Junqueras confirma que ERC no formarà govern de coalició amb CiU

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha confirmat que el seu partit no formarà coalició amb CiU al pròxim govern de la Generalitat. Ho ha dit en declaracions al programa "Polièdric" de Catalunya Informació, on s'ha compromès a garantir l'estabilitat parlamentària del govern en els grans temes de país: investidura, pressupostos i procés cap al referèndum.

Catalunya InformacióActualitzat
El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha confirmat que el seu partit no formarà coalició amb CiU al pròxim govern de la Generalitat. Ho ha dit en declaracions al programa "Polièdric" de Catalunya Informació, on s'ha compromès a garantir l'estabilitat parlamentària del govern en els grans temes de país: investidura, pressupostos i procés cap al referèndum.

Hores abans d'anar als estudis de Catalunya Ràdio, Oriol Junqueras, havia dinat al palau de la Generalitat amb el president de la Generalitat en funcions i guanyador de les eleccions, Artur Mas, per fer-li saber que Esquerra Republicana no entraria a formar part del govern en coalició amb Convergència i Unió.

Aquesta era la primera intenció de CiU després que el resultat del 25-N va deixar-los en una majoria minoritària i amb l'obligació de buscar complicitats amb la resta de partits per garantir la governabilitat en la pròxima legislatura. Segons Junqueras, aquesta estabilitat hi serà, però des de fora.

La interpretació que fa el líder dels republicans del mandat de les urnes és que "un partit ha guanyat àmpliament" les eleccions i "toca que Convergència i Unió formi govern, governi i que Esquerra encapçali l'oposició". Així confirmava Oriol Junqueras al "Polièdric" que el seu paper serà el de cap de l'oposició i ha demanat "no menystenir aquesta figura perquè (...) és una imatge molt eficient que el president d'un país i el cap de l'oposició demostrin al món que són capaços de posar-se d'acord en grans temes".

Els grans temes a què es refereix Oriol Junqueras són: la investidura del president, els pressupostos, la projecció exterior i el procés cap al referèndum. En el primer negociat, Esquerra facilitarà la investidura d'Artur Mas tot i que no ha confirmat que hi voti a favor en primera volta. Amb tot, ha assegurat que "no estem aquí per perdre el temps".

Junqueras, doncs, té pressa. I deixa clar que la seva prioritat "no és ocupar conselleries ni trepitjar catifes, sinó portar el país cap a la independència". En aquest sentit, el líder dels republicans ha assegurat l'estabilitat parlamentària al govern presidit per Artur Mas mentre no afluixin amb el compromís d'avançar cap a la celebració del referèndum d'autodeterminació, i redirigeixin les seves polítiques socials.

Heus aquí el tercer gran tema: les retallades. Junqueras veu en el referèndum i en les polítiques socials "dos àmbits indestriablement relacionats" i, per tant, també exigiran suavitzar les retallades al nou govern de Mas. La primera prova d'entesa en aquest afer serà en l'aprovació dels pressupostos. Esquerra no vol donar a entendre que amaga el cap sota l'ala a l'hora d'abordar la gestió de la caixa i el seu líder ha avançat en l'entrevista que pretén propiciar l'aprovació dels pròxims pressupostos.

Junqueras també ha censurat el "xantatge" -ha dit- dels que creuen que no entrant al govern Esquerra no té prou coratge per arriscar-se al desgast que suposa aplicar polítiques impopulars: "A nosaltres no ens fa por assumir responsabilitats perquè estem segurs que les responsabilitats que assumirem serviran per donar l'oportunitat als ciutadans de Catalunya de decidir el seu futur. Per això no ens fa por res. Que ningú ens faci cap xantatge sobre si ens fan por o no les retallades. Estem aquí per garantir que el procés culmina".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut