International Trial Watch parla de "causa general" política i d'"ús retorçat de la llei"

Judici del procés, conclusió dels observadors: "És una causa general de caràcter polític"

International Trial Watch considera que s'ha fet un "ús retorçat de la llei" per encausar els líders independentistes al Suprem

Juli RodésActualitzat

El judici del procés ha estat "una causa general, de caràcter polític" que ha suposat la "repressió d'exercici de drets fonamentals i d'idees polítiques". Així ho estableix l'informe d'International Trial Watch (ITW) presentat aquest dimarts. 

"Es pot concloure que el present procés constitueix una causa general, de caràcter polític, que, emparant-se en una pretesa presentació jurisdiccional i processal, s'ha traduït en una clara manifestació de repressió d'exercici de drets fonamentals i d'idees polítiques." 


L'informe, de 48 pàgines, analitza sobretot el judici celebrat en el Tribunal Suprem, però també alguns aspectes previs.

En aquest sentit, considera que "la instrucció de 5 de novembre de 2015 impulsada per Javier Zaragoza, aleshores fiscal en cap de l'Audiència Nacional, i conduïda pel tinent coronel Baena tenia com a motiu investigar de manera genèrica el moviment polític català pròxim a la causa independentista. Això demostra -continua l'informe- que es va obrir una causa general proscrita en el nostre ordenament jurídic".

L'informe comença recordant que la convocatòria de referèndums està despenalitzada, i fa la següent consideració:

"Si el legislador ha decidit que aquestes conductes no poden ser perseguides penalment, (...) la seva incriminació des d'altres tipus penals (rebel·lió, sedició) constitueix un ús retorçat de la llei i un trencament dels principis d'intervenció mínima i de proporcionalitat." 


Els observadors d'ITW analitzen, d'una banda, els aspectes substantius de la causa (relatius als fonaments legals) i, de l'altra, els aspectes processals (relatius al desenvolupament del judici).

Dins dels aspectes substantius, analitza per separat els casos dels Jordis, de Carme Forcadell i dels altres sis presos acusats de rebel·lió i sedició (Junqueras, Forn, Rull, Turull, Romeva i Bassa).

 

Foto de família dels observadors que aquest dimarts han presentat l'informe preliminar sobre el judici del procés elaborat per ITW 

 

Dins dels aspectes processals, es refereix a qüestions com "la impossibilitat de tenir temps i mitjans per a la defensa", la "realització de sessions extenuants per la seva llarga durada", "l'arbitrària alteració de l'ordre de declaració dels testimonis" i "el tracte desigual dels testimonis de les parts".


"No hi ha conducta delictiva"

A partir d'aquí, l'apartat de les conclusions s'obre destacant que "les acusacions han estat incapaces de determinar quan i on va tenir lloc l'alçament":

"Les acusacions han estat incapaces de determinar quan i on va tenir lloc l'alçament com a acció base dels delictes de rebel·lió i de sedició. I sense alçament no hi ha conducta delictiva en faltar el verb rector dels dos tipus delictius."


Considera també l'informe, sobre els aspectes substantius, que la ciutadania va exercir sempre el "dret de reunió i de manifestació" reconegut per la Constitució espanyola quan "va manifestar la seva opinió i la seva ideologia". 

 

Els dotze encausats i encausades, en el banc dels acusats durant el judici en el Tribunal Suprem (ACN)

 

Destaca, en aquest sentit, que "en cap de les concentracions es van portar armes" i que "cap d'elles tenia la possibilitat d'assolir les finalitats delictives" de rebel·lió i sedició.

Per aquest motiu, assegura l'informe, el judici "ha estat més aviat un procés a les idees polítiques" en què s'ha jutjat els encausats "per qui són":

"El capteniment de les acusacions en mantenir aquesta imputació [de rebel·lió i sedició] trenca el principi de legalitat penal (art. 25.1 de la Constitució) i corrobora que aquest procés penal, sense fonament en el dret vigent, ha estat més aviat un procés a les idees polítiques dels encausats i les encausades. Se'ls ha jutjat per qui són, no por l'antijuridicitat de les seves conductes."


L'informe d'ITW assegura que els aleshores presidents de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, "han estat processats per convocar reunions i manifestacions."

"Els senyors Cuixart i Sànchez, que han estat processats per convocar reunions i manifestacions, actuaven emparats per la llibertat ideològica, el dret de reunió i la llibertat d'expressió."


Les conclusions també es refereixen específicament a l'aleshores presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que consideren que "estava emparada per la prerrogativa de la inviolabilitat parlamentària":

"La senyora Forcadell, en la seva actuació com a presidenta del Parlament, estava emparada per la prerrogativa de la inviolabilitat parlamentària i pel dret fonamental reconegut en l'article 23 de la Constitució espanyola al lliure exercici de càrrec públic."


"Nombroses violacions de les garanties del procés penal"

Les conclusions de l'informe d'International Trial Watch són àmplies respecte als aspectes processals del judici. Comencen per retreure que "s'han produït nombroses violacions que afecten les garanties del degut procés penal".

"Durant la present causa especial, compreses la instrucció i el judici oral, s'han produït nombroses violacions que afecten les garanties del degut procés penal, amb una molt especial afectació a drets fonamentals, al jutge predeterminat per la llei i imparcial, a la defensa, a la pràctica de la prova, a la igualtat d'armes i al dret a la llibertat."


Encara en aquest sentit destaca, per exemple, que "es desconeix com es va formar la sala, quines normes es van seguir i per què els seus integrants són aquests i no altres magistrats".

 

Els dotze encausats i encausades, en el banc dels acusats durant el judici en el Tribunal Suprem (ACN)

 

L'informe denuncia també que "la fragmentació de les investigacions judicials ha causat una disgregació d'aquest procés penal" (Tribunal Suprem, Audiència Nacional, Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i jutjat d'instrucció núm. 13 de Barcelona), amb "problemes molt importants que afecten drets fonamentals i garanties processals, i generen indefensió".

Considera, a més, que "el dret a la pràctica de la prova s'ha vist vulnerat seriosament":

"El dret a la pràctica de la prova (art. 24.2 CE) s'ha vist vulnerat seriosament com a conseqüència de situacions d'índole diversa. En allò referent a la prova documental, cal destacar la seva devaluació en no permetre's l'exhibició dels vídeos especialment sobre els fets del 20S i l'1-O de 2017 als testimonis de les acusacions per poder contradir declaracions de versemblança molt dubtosa."


Les conclusions d'aquest informe preliminar també es fan ressò de la denúncia del Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l'ONU sobre la presó preventiva de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras.

"Tal com el Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l'ONU ha declarat, els senyors Jordi Sànchez, Jordi i Oriol Junqueras pateixen presons preventives arbitràries perquè els empresonaments es deriven de l'exercici de drets i llibertats fonamentals."

 

Informe preliminar d'International Trial Watch sobre el judici del procés by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Judici procésRebel·lióSedicióGovern empresonat
Anar al contingut