Uns jubilats jugant a la petanca
Uns jubilats jugant a la petanca

Jubilar-se més enllà dels 67: la recepta de l'OCDE per a Espanya

Recomana vincular l'edat de jubilació a l'esperança de vida

Actualitzat

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) recomana a Espanya endurir les condicions de jubilació. En el seu últim informe sobre Espanya, l'organisme aposta per vincular l'edat de jubilació amb l'esperança de vida i exigir més anys per cobrar la pensió íntegra. El president Ángel Gurría ho explicava d'aquesta manera:

"El mercat del treball no és un mercat on un digui 'que se'n vagin el vellets depressa perquè el joves tinguin espai'. No funciona així. L'economia és una cosa viva."

L'OCDE defensa més flexibilitat per combinar treball i pensió i per promoure els plans de pensió privats i d'empresa.

L'estudi demana anar més enllà de les últimes reformes de pensions donat l'envelliment de la població que, assegura, continuarà pressionanat les finances públiques. La previsió amb què treballa és que el 2050 la taxa de dependència de la tercera edat s'haurà duplicat amb escreix.

D'acord amb la reforma de les pensions de 2011, que s'està aplicant de manera esgraonada, l'edat de jubilació augmenta de 65 a 67 anys. El període de còmput per calcular la pensió s'eleva de 15 a 25 anys i els anys cotitzats per cobrar la pensió complerta passen de 35 a 37 (38'5 si s'anticipa l'edat de jubilació).

L'OCDE cosidera que el sistema de pensions actual desincentiva prolongar la vida laboral un cop s'ha cobert el període de cotització que es necessita i penalitza els que continuen treballant mentre perceben la pensió.

En el seu informe, l'OCDE també adverteix que els joves tenen més risc de caure en la pobresa que els seus pares.

Especial relacionat: Has pensat si tindràs pensió?

 

ARXIVAT A:
Pensions
Anar al contingut