Jornades Europees de Patrimoni: dels Banys Àrabs de Girona al pou de glaç d'Àger

Uns 400 espais obren portes aquest cap de setmana a tot Catalunya

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana, tornen les Jornades Europees de Patrimoni.

Palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais obren portes i ofereixen activitats per donar a conèixer als ciutadans el seu patrimoni. Els actes són nombrosos a tot Catalunya, com es pot veure a l'agenda. Ens hem fixat en tres.

A Girona, un dels equipaments que s'ha sumat a les Jornades Europees de Patrimoni són els Banys Àrabs, un dels indrets més visitats del Barri Vell de la ciutat, que durant tot el cap de setmana tindrà les portes obertes i oferirà visites guiades gratuïtes.

 

 

Molts visitants, entre passavolants, turistes i persones que ja coneixien la ciutat, s'hi han afegit per conèixer en detall la història d'aquest singular edifici romànic i recórrer les seves sales, destinades a banys públics. L'edifici, que després es va reconvertir en convent, està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.

 

 

Al Museu de les Aigües d'Agbar es poden visitar els edificis històrics de la Central de Cornellà. Una gran planta creada l'any 1909 per extreure aigua de l'aqüífer del Llobregat i abastar Barcelona, quan la ciutat estava en plena expansió urbanística. S'hi conserva la maquinària de vapor que generava l'energia per impulsar les bombes i fer arribar l'aigua a la ciutat.

 

 

Diumenge es podrà visitar també el refugi creat durant la guerra civil pels treballadors de la central en un moment en què unes instal·lacions estratègiques es veien amenaçades pels bombardejos de l'aviació franquista.

 

 

A Àger, a la Noguera, es dedica la jornada a la feina de conservar el patrimoni, amb la neteja del pou de glaç que es remunta al segle XVI.

 

 

Al llarg dels anys, el fons del pou havia quedat colgat de terra i runa i aquest dissabte arqueòlegs i historiadors han dirigit les tasques de neteja per esbrinar la fondària d'aquesta estructura que es feia servir per emmagatzemar gel.

 

 

Diumenge es podrà visitar la Col·legiata de Sant Pere, del segle XI.

 

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut