L'ajuda per a joves autònoms de Catalunya es pot demanar fins al 20 de setembre

Ja es pot demanar l'ajuda per a joves autònoms: qui la pot sol·licitar i com fer-ho?

La poden demanar tots els joves d'entre 18 i 29 anys que comencin un negoci; en total s'hi destinaran 13 milions d'euros

RedaccióActualitzat

Els joves que vulguin tirar endavant un negoci ja poden accedir a l'ajuda de la Generalitat. Des d'aquest dimarts ja es pot demanar la subvenció de 15.120 euros per a joves d'entre 18 i 29 anys que comencin un negoci com a treballadors autònoms.

En total s'hi destinaran 13 milions d'euros: un 60% sortiran del pressupost del Govern, i el 40% restant, del Fons Social Europeu Plus. Una de les novetats d'aquesta convocatòria és que s'han reservat 500.000 euros per a joves de pobles de menys de 500 habitants.

Qui pot demanar la subvenció?

La poden demanar tots els joves que tinguin entre 18 i 29 anys en el moment que comencin l'activitat com a autònoms.

Abans de demanar-la cal donar-se d'alta al programa de Garantia Juvenil, i un cop fet, donar-se d'alta com a autònom.

Per donar-se d'alta del Programa de Garantia Juvenil es pot fer aquí, però cal tenir en compte que es necessita DNI electrònic, certificat digital o Clave.

Si es tracta de persones que ja s'han beneficiat de l'ajuda anteriorment, no es pot demanar; més concretament, si ja l'havien rebut entre els anys 2017 i 2020.

Quines condicions s'han de complir?

Un cop demanada l'ajuda, s'ha de mantenir i acreditar la continuïtat de l'activitat econòmica o professional de 18 mesos de manera ininterrompuda. Si això no passa, s'haurà de retornar tota la subvenció o només una part, segons els mesos que hagi durat l'activitat econòmica.

A més, durant tot aquest temps no es pot tenir cap contracte, és a dir, no es pot ser assalariat.

D'altra banda, és obligatori mantenir el domicili fiscal a Catalunya i certificar que s'ha fet alguna activitat formativa vinculada al negoci iniciat.

Per demanar l'ajuda cal estar donat d'alta d'autònoms i al Programa de Garanti Juvenil (Pexles / Gustavo Fring)

Quants diners són?

La subvenció és de 15.120 euros per a cada autònom a qui se li concedeix.

Però si no es compleix la condició de garantir la continuïtat d'activitat econòmica durant 18 mesos, pot ser que s'hagin de retornar els diners.

Si l'activitat s'atura abans dels 12 mesos, caldrà retornar tot l'import rebut. Però, en canvi, si se supera el primer any només caldrà retornar una part dels diners entregats.

Així, la totalitat de l'ajut és de 10.130 euros per a 12 mesos, 11.340 per a 13 mesos, 12.096 per a 14 mesos, 12.852 per a 15 mesos, 13.608 per a 16 mesos, 14.361 per a 17 mesos i 15.120 euros si es manté l'alta d'autònoms i l'activitat econòmica fins als 18 mesos.

Fins quan es pot demanar?

Les sol·licituds es poden enviar des del 18 de juliol fins al 20 de setembre a les 3 de la tarda. Per entregar-ho es pot fer únicament de forma virtual a través del Canal Empresa o a través de la web de tràmits de la Generalitat.

Com saber si el meu poble és a la llista?

S'hi poden presentar tots els joves que tinguin el domicili fiscal a Catalunya, però s'ha reservat una partida de mig milió d'euros per als que visquin a un poble de menys de 500 habitants. Per considerar això, cal tenir el domicili fiscal en un d'aquests pobles. Aquesta mesura busca, segons la Generalitat, frenar el despoblament de les zones rurals representades pels 337 micropobles que hi ha a tot Catalunya.

Tots els detalls sobre aquesta subvenció per a joves autònoms es pot consultar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

A Catalunya hi ha almenys mig milió de treballadors autònoms i al voltant de 30.000 tenen menys de 30 anys. L'any passat, 1.358 persones d'entre 18 i 29 anys es van beneficiar d'aquest ajut per al foment de l'autoocupació de joves del Departament d'Empresa i Treball.

En el Sistema de Garantia Juvenil del SEPE (Servei Públic d'Ocupació Estatal), un programa per a l'ocupació juvenil, l'any 2022 hi havia més de 220.000 catalans inscrits.

 

ARXIVAT A:
Autònoms
Anar al contingut