La resolució s'ha publicat aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
La resolució s'ha publicat aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

Ja es poden reclamar les multes del segon estat d'alarma, declarat inconstitucional

Es tracta de les multes per desobeir el toc de queda, els confinaments territorials o les trobades de més de sis persones entre l'octubre del 2020 i el maig del 2021

Actualitzat

Ja es pot reclamar la devolució de les multes que es van posar durant el segon estat d'alarma a Catalunya, entre el 25 d'octubre del 2020 i el 8 de maig del 2021.

La Generalitat tornarà els diners de les sancions imposades durant aquest segon període per l'incompliment de les restriccions contra la covid.

La mesura s'ha aplicat després que el Tribunal Constitucional declarés inconstitucional el segon estat d'alarma l'octubre del 2021, com ja havia fet amb el primer.

La resolució, presentada el 5 de desembre, s'ha publicat aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i ha estat firmada per Manel Balcells, conseller del Departament de Salut, que es farà càrrec de la devolució de les multes.

Al document també s'informa que "es revoquen determinades sancions" imposades en el Reial Decret 926/2022, del 25 de desembre, que va declarar per primer cop l'estat d'alarma per contenir la propagació de la covid.

Es tracta de totes les multes per haver-se saltat el toc de queda, els confinaments territorials o les trobades de més de sis persones.


La devolució no serà automàtica i tindrà interessos

La devolució dels imports es farà amb interessos, i l'hauran de sol·licitar els afectats en l'apartat de Tràmits de la web oficial de la Generalitat de Catalunya, on hauran de comunicar les dades bancàries per optar a la devolució de les multes.

L'ingrés tampoc serà automàtic, sinó que es farà una vegada l'Administració hagi verificat que es compleixen els requisits per al retorn de l'import de la sanció.

 

Tanmateix, el Departament de Salut també ha anunciat en quins casos no es retornaran els diners de les multes que es van posar durant el segon estat d'alarma:

1) Si els fets sancionats són anteriors al 21 de juny del 2020. En aquest cas, el tràmit anirà a càrrec del Departament d'Interior.

2) Si els fets sancionats no es van produir entre el 25 d'octubre del 2020 i el 8 de maig del 2021.

3) Si les multes són per no portar la mascareta, incompliment de la distància física, incompliment d'horaris, consum d'alcohol a la via pública o qualsevol altre motiu no especificat a la Resolució SLT/3840/2022, del 5 de desembre.

4) Si les sancions no fan referència a la normativa sobre la covid.

5) Si les multes han estat abonades als ajuntaments i al Conselh Generau d'Aran

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaEstat d'alarmaCovid-19
Anar al contingut