Imatges d'arxiu del vaixell de rescat d'Open Arms (Reuters/Juan Medina)
Imatges d'arxiu del vaixell de rescat d'Open Arms

Itàlia bloqueja durant 20 dies l'Open Arms i posa una multa de 10.000 euros a l'ONG

Itàlia els acusa d'obstaculitzar la feina d'una patrullera líbia durant el rescat d'una embarcació carregada de migrants

El vaixell de l'organització humanitària Open Arms haurà d'estar 20 dies bloquejat al port calabrès de Crotona per complir una sanció que li han imposat les autoritats italianes. Open Arms haurà de pagar també una multa de 10.000 euros

El govern italià acusa el vaixell d'Open Arms d'haver obstaculitzat la feina d'una patrullera líbia durant el rescat d'una embarcació carregada de migrants i d'ignorar les instruccions del centre de coordinació de Salvament Marítim d'Itàlia. 

L'embarcació va arribar a aquest port dissabte per desembarcar els 57 migrants que havia rescatat divendres en diverses operacions al Mediterrani. Open Arms havia demanat poder desembarcar les persones rescatades en un port més proper que el de Bríndisi perquè havien de fer front a onades de fins a 4 metres i vents de 35 nusos. Finalment, van rebre l'autorització italiana per poder-ho fer a Crotona.

Però un cop a Crotona, han interrogat durant hores el capità del vaixell, els han fet una inspecció i els han sancionat d'acord amb un nou decret del ministeri de l'Interior d'Itàlia que regula la tasca de les ONG que treballen amb els migrants al Mediterrani. Aquest decret es coneix popularment com a Piantedosi, per Matteo Piantedosi, ministre de l'Interior del govern d'extrema dreta de Giorgia Meloni. 

El fundador d'Open Arms, Òscar Camps, critica la sanció del govern italià i assegura que els responsables del vaixell de salvament van respectar totes les indicacions i que totes les operacions de rescat les van coordinar amb Itàlia. 

Per a Camps, ara al mar "s'ha suspès l'estat de dret i els vaixells humanitaris operen sense cap referència legislativa clara". 

 

El decret Piantedosi ha endurit les normes per poder rescatar embarcacions a la deriva carregades de migrants que volen travessar el Mediterrani per arribar a Europa. Acollint-se a aquest decret, ja són diverses les ONG que veuen com Itàlia bloqueja i multa els seus vaixells. 

El fotoperiodista Santi Palacios, que cobria aquesta campanya de rescat a bord del vaixell d'Open Arms, va publicar dissabte diversos tuits il·lustrant la situació de perill que van viure a l'embarcació a causa del mal temps:

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsItàliaOpen Arms
Anar al contingut