Un tanc amb una bandera israeliana, a tocar de la frontera amb la Franja de Gaza (Reuters/Violeta Santos Moura)

Israel intensifica els atacs aeris a Gaza i bombardeja una mesquita a Cisjordània

A la Franja hi han mort almenys 55 persones, aquesta nit i matinada, i cinc palestins més han perdut la vida als territoris ocupats

RedaccióActualitzat

Almenys 55 persones han mort aquesta nit i matinada a la Franja de Gaza per nous bombardejos israelians, segons el govern de Hamas, que també ha informat que "fins a les sis del matí més de 30 habitatges han estat destruïts". 

Dissabte, l'exèrcit israelià va advertir que intensificaria els atacs aeris a la Franja per aplanar el terreny per a la invasió amb què vol aniquilar Hamas, en el poder des del 2007.

"Des d'avui, augmentarem els atacs", havia advertit el general Daniel Hagari, portaveu militar, "per reduir els riscos per a les nostres forces en les pròximes etapes". "Per la vostra seguretat, aneu cap al sud", va advertir Hagari als gazians en la mateixa intervenció davant la premsa israeliana.

Més contundent és el missatge enviat per Israel als mòbils dels gazians, i també en fulls llançats des de l'aire, que adverteixen: "Qui decideixi no marxar del nord de Gaza al sud de Wadi Gaza pot ser considerat còmplice d'una organització terrorista." 

Uns advertiments que, en qualsevol cas, es contradiuen amb, només hores després, els bomardejos d'Israel al sud de la Franja. Han caigut bombes sobre les ciutats de Khan Yunis, on segons mitjans locals han mort almenys 11 civils, i Rafah.

I a tocar del pas amb Egipte, hi ha hagut enfrontaments entre forces hebrees i milícies de Hamas. L'exèrcit israelià fins i tot ha hagut de demanar disculpes a Egipte perquè restes d'un projectil de tanc han ferit vuit soldats egipcis en un punt de vigilància de la frontera. Segons Egipte, els ferits són lleus i accepten l'explicació israeliana que tot plegat ha estat un error.


Bombardejos a Cisjordània

Gaza no ha estat l'únic objectiu dels territoris palestins atacat per les Forces de Defensa d'Israel durant la nit i la matinada: també la Cisjordània ocupada, on ha causat la mort de cinc persones, segons el Ministeri de Salut de Palestina.

Dues han mort en el bombardeig de la mesquita d'Al-Ansar, al camp de refugiats de Jenín, que, segons l'exèrcit israelià, servia de "centre de comandament per planificar atacs" de Hamas i de la Jihad Islàmica.

Els morts, segons les mateixes fonts, serien "responsables de diversos atacs terroristes en els últims mesos i preparaven un nou atac terrorista imminent".

Destrosses al camp de refugiats de Jenín causades pel bombardeig d'una mesquita (Reuters/Mohammad Ateeq)

Encara a Cisjordània, un palestí ha mort per foc israelià a Qabatiya, a prop de Jenín, un altre en una operació militar israeliana a Nablús i un tercer ha estat abatut per l'exèrcit israelià a Tubas.

Des de l'inici de la guerra Hamas-Israel, el 7 d'octubre, les forces israelianes han mort 90 persones a la Cisjordània ocupada, segons l'últim balanç del Ministeri de Salut palestí.
 

Enfrontaments amb Hezbollah i evacuacions

L'exèrcit israelià encara té actiu un tercer front, al nord, a la frontera amb el Líban, on hi ha hagut un nou intercanvi de foc amb Hezbollah, la milícia xiïta libanesa que Israel acusa d'arrossegar el país a la guerra.

Aquest dissabte, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha advertit al primer ministre del Líban, Najib Mikati, que l'entrada en el conflicte afectaria el poble libanès, segons ha informat el Departament d'Estat.

En els últims enfrontaments hi hauria mort un soldat israelià, per l'impacte d'un míssil antitancs disparat des del Líban, i sis milicians de Hezbollah, abatuts pel foc israelià.

Israel també ha explicat que la seva força aèria ha assolit objectius de Hezbollah en territori libanès.

Un caça de combat israelià sobrevola Tayr Harfa, al Líban, a prop de la frontera amb Israel (EFE/EPA/Wael Hamzeh)

L'augment de la tensió a la frontera nord i la por que el conflicte s'escampi per la regió han portat el govern israelià a evacuar 14 comunitats més del nord del país.

"L'Autoritat Nacional de Gestió d'Emergències del Ministeri de Defensa i de les Forces de Defensa d'Israel anuncien l'expansió del pla d'evacuació finançat per l'Estat a comunitats addicionals al nord d'Israel", ha informat un portaveu militar.


Israel torna a bombardejar els aeroports de Damasc i Alep

Aquest diumenge a primera hora, a més, l'exèrcit d'Israel ha tornat a bombardejar els aeroports internacionals de Damasc, la capital de Síria, i d'Alep, al nord-oest, la ciutat més poblada del país. 

Els vols amb destinació a aquests dos aeroports han estat desviats al de Lakatia, segons ha informat el Ministeri de Transports iranià.

Aquest no és el primer atac contra aquestes dues infraestructures per part d'Israel, que les considera objectius a Síria relacionats amb l'Iran, que dona suport a Hezbollah. És, de fet, el segon des de l'esclat de la guerra Hamas-Israel; l'anterior va ser fa tot just nou dies


Els EUA envien més ajuda militar a Israel i reforcen el desplegament a la regió

De la possible expansió del conflicte pel Pròxim Orient també en són indicatius els moviments dels Estats Units, que ja han reforçat la presència de la seva flota a la regió, amb el desplegament de dos portaavions, vaixells de suport i uns 2.000 "marines".

El portaavions Gerald R. Ford, desplegat al Pròxim Orient, en una imatge d'arxiu (Reuters/Henry Nicholls)

A més, el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, ha confirmat l'enviament de més efectius militars al Pròxim Orient per donar suport a Israel, arran de les "escalades recents per part de l'Iran i les seves forces aliades". Té previst fer arribar més míssils Patriot, i també míssils THAAD, per als sistemes de defensa antiaèria, i posar més tropes en alerta.

 

ARXIVAT A:
Guerra Hamas-Israel
Anar al contingut