La mesquita d'Al-Omari ha quedat pràcticament destruïda (Reuters/Doaa Rouqa)

Israel destrueix la mesquita medieval de Gaza, el temple musulmà més antic de la Franja

L'Ajuntament de Gaza demana a la Unesco que hi intervingui i condemni les accions contra "símbols, monuments i patrimoni"

Bombardejos israelians han destruït la mesquita medieval d'Al-Omari, la més gran i antiga de la Franja, segons fonts de l'ajuntament de la ciutat de Gaza.

En un comunicat, el consistori palestí ha condemnat l'atac al temple musulmà, situat al nucli antic de la ciutat, qualificant-lo de "crim atroç i bàrbar".

"És part de la política de destrucció d'Israel en contra de monuments històrics i arqueològics de la ciutat".

Després de la destrucció, l'Ajuntament de Gaza ha demanat a la Unesco "que hi intervingui i condemni les accions d'ocupació d'Israel contra símbols, monuments i patrimoni". També acusa Israel d'"intentar destruir monuments religiosos i nacionals que encarnen el símbol i la identitat del poble palestí".

L'edifici va ser construït inicialment com a església bizantina, al segle V, però posteriorment, al segle VII, va ser reconvertit en mesquita, coincidint amb la primera època de domini musulmà de la Franja.

La mesquita d'Omari portava el nom del segon califa de l'islam, Omar (Reuters/Doaa Rouqa)

Aquest dijous els atacs israelians també van destruir l'antiga mesquita d'Otman Bin Qashqar, un altre dels temples més antics de la Franja, situat també a la part vella de Gaza, en un bombardeig que va causar diversos morts i ferits.

Segons les autoritats de Gaza, sota control del grup islamista Hamas, gran part dels edificis del nucli antic de la Franja i una vintena de centres culturals "han estat destruïts totalment o parcialment".

Per la seva banda, l'exèrcit israelià de moment no ha fet cap comentari sobre els danys a la mesquita.

 

ARXIVAT A:
IsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut