El president de la Interpol, el xinès Meng Hongwei (Reuters)
El president de la Interpol, el xinès Meng Hongwei (Reuters)

Investiguen la desaparició del president de la Interpol a la Xina, el seu país

Francesc CanalsActualitzat

França ha obert una investigació per la desaparició del president de la Interpol, el xinès Meng Hongwei, de qui no se sap res des de finals de setembre, quan va viatjar al seu país. Algunes fonts a la Xina diuen que el van detenir només arribar-hi i que està sent investigat.

Quan va ser elegit, el 2016, per un mandat de quatre anys, les organitzacions pro drets humans van alertar que podia aprofitar el càrrec per perseguir dissidents xinesos a l'exili.

Què l'hauria fet caure?  

Meng Hongwei havia treballat estretament amb l'anterior cap de seguretat del règim xinès, Zhou Yongkang, purgat per Xi Jinping. Zhou ja va caure el 2015, quan va ser condemnat a cadena perpètua en la campanya del president xinès contra la corrupció.

Fins i tot, algunes especulacions situen Meng a la presidència de la Interpol com un intent de protegir-se d'alguna manera o, com a mínim, que la seva caiguda tingués, com està passant, un cert impacte fora de la Xina. De fet, ha estat la justícia francesa -la Interpol té la seva seu central a Lió- la que ha obert una investigació per la desaparició de Meng, quan la seva dona n'ha donat avís.

 

A més de presidir la Interpol, Meng és viceministre de Seguretat Pública de la Xina. I en aquest àmbit ja es va veure un indici del que podia passar: a l'abril va perdre el seu lloc al comitè del Partit Comunista d'aquest ministeri, l'òrgan on es prenen realment les decisions.

ARXIVAT A:
Interpol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut