La recerca consta a les universitats saudites, però es fa des de centres catalans (iStock)

Investigadors catalans, entre els pagats per l'Aràbia Saudita per fer trampa als rànquings

Les investigacions que signen apareixen com elaborades en universitats de l'Aràbia Saudita, malgrat que els investigadors continuen treballant i cobrant aquí

RedaccióActualitzat

Rebombori a les universitats d'arreu de l'estat després que s'ha sabut que diversos professionals, alguns dels quals a Catalunya, han passat a figurar com a investigadors d'universitats saudites a canvi de possibles assignacions econòmiques anuals, malgrat mantenir els llocs de treball aquí.

Aquesta pràctica d'una desena d'investigadors l'ha destapat un reportatge d'El País i hauria servit perquè les universitats saudites escalin llocs en els rànquings internacionals que determinen la qualitat i el prestigi de les institucions universitàries.

El Departament de Recerca i Universitats ha demanat al Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT) que investigui els casos registrats en universitats catalanes.

El canvi de filiació comporta que les investigacions que signen aquests professionals apareixen com a elaborades a les universitats saudites, encara que, físicament, els investigadors mantinguin lloc de treball --i contractes laborals-- amb les entitats catalanes o estatals.

A l'hora de fer pujar o baixar llocs a les universitats, els rànquings internacionals tenen en compte tant la qualitat de les investigacions que publiquen com la quantitat.

De retruc, això comporta que les entitats amb les quals els professionals adscrits a l'Aràbia Saudita mantenen la veritable relació contractual no apareixen com a seu d'aquestes investigacions, i per tant perden llocs en els rànquings esmentats, com ara el prestigiós rànquing de Xangai. El canvi d'afiliació només és visible en un web, el de Clarivate.


Fins a 70.000 euros anuals

Al reportatge que publica el diari, diversos dels investigadors admeten que han acceptat les ofertes de les institucions saudites, que en alguns casos van acompanyades d'assignacions anuals de 70.000 euros.

En algunes ocasions argumenten que ho han fet per mantenir els grups de recerca que lideren davant les insuficiències del finançament estatal.

En un comunicat, l'executiu català explica que per al Departament de Recerca i Universitats és "prioritari" que el CIR-CAT iniciï el procediment per determinar la "mala praxi" de comportaments que "poden vulnerar la integritat científica", amb l'objectiu de "preservar la recerca que es fa Catalunya".

Hi ha diferents universitats saudites implicades en aquestes pràctiques per pujar artificialment als rànquings (Universitat Rei Saud)

El ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha dit que el seu departament està en contacte amb el Ministeri de Ciència per poder determinar "quina és la dimensió del problema". La Xina, amb 12 casos, i Espanya, amb 11, són els països amb més científics que haurien canviat la seva afiliació.

"Hem vist que afecta uns elements concrets. És evident que hi ha una mala utilització dels criteris numèrics a l'hora de valorar la qualitat de la docència", ha assenyalat. Subirats ha exposat que "una persona que fa un article cada tres dies és una mica complicat d'entendre".
 

Afectació a centres catalans

Un dels científics assenyalats en aquest cas és el director d'una institució amb seu a Girona: l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA).

Damià Barceló ha justificat la seva relació amb la Universitat Rei Saüd de Riad perquè li obria les portes a accedir a camps d'Aràbia Saudita que es reguen en ple desert amb aigües residuals, segons ha explicat a EFE.

Damià Barceló, a l'esquerra, en una visita del conseller Joaquim Nadal la setmana passada a l'ICRA (Generalitat de Catalunya)

"No he cobrat res, ni contracte ni res", ha puntualitzat aquest químic, que sí que tenia coberts els costos de la investigació, material, mostres i viatges. Barceló diu que hi ha fet un viatge anual per recollir mostres i fer-hi una xerrada, cobrant 2.000 euros.

Respecte al premi Bin Abdulaziz que va guanyar el 2013, valorat en uns 120.000 euros i que va rebre de mans de l'actual rei saudita, ha manifestat que és un guardó "internacional i molt reconegut", del qual va pagar els impostos pertinents al seu moment i que compta amb un jurat de prestigi.

Una altra investigadora de l'ICRA, Mira Petrovic, ha confirmat que va rebutjar una oferta de 70.000 euros anuals per declarar que la seva tasca principal la desenvolupava a Aràbia Saudita i fer dos viatges a aquell país.

El diari també cita els casos de la psiquiatra japonesa Ai Koyanagi, que estudia trastorns mentals a l'institut d'investigació Sant Joan de Déu de Barcelona i cobra el sou de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, ICREA, però té la Universitat Rei Abdulaziz com a lloc de treball principal.

Molts dels 115 articles de l'any passat els signa conjuntament amb Josep Maria Haro, cap científic del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i que consta com a investigador de la Universitat Rei Saud.

Un altre cas és el de l'investigador Jordi Sardans, que en declaracions a El País ha culpat el sistema científic espanyol del seu salt fictici a la Universitat Rei Abdulaziz.

Sardans justifica que durant set anys ha hagut de compaginar la feina a mitja jornada com a professor d'institut amb una feina a temps complet al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), adscrit a la UAB.

ARXIVAT A:
UniversitatAràbia SauditaInvestigadors catalansRecerca científica
Anar al contingut