Tres joves del Centre de Menors 'El Segre' de Lleida durant el taller de jardineria on han recuperat una varietat autòctona de maduixes
Tres joves del Centre de Menors 'El Segre' de Lleida durant el taller de jardineria on han recuperat una varietat autòctona de maduixes

Interns del centre de justícia juvenil El Segre participen en la recuperació de la maduixa autòctona de Lleida

Actualitzat

ACN Lleida - Un total de 35 joves interns del centre de justícia juvenil El Segre del Departament de Justícia, a Lleida, participen en les tasques de recuperació de la maduixa autòctona de Lleida. A través de l'aula de jardineria, han plantat els esqueixos d'aquesta maduixa originària del Segrià, hi han afegit compost elaborat per ells mateixos i tenen cura de regar-los per veure el creixement. El projecte ha fet que alguns dels joves es plantegin dedicar-se a la jardineria en un futur, a més d'afegir que els ha ensenyat a "aprendre a esperar" i "estar tranquils". De fet, aquesta formació està adreçada a que els interns obtinguin un certificat professional d'auxiliar que els ajudi a la seva reinserció a la societat.

Les tiges de la planta del maduixer creixen ara dins d'un total de 200 testos ubicats dins de l'hivernacle del centre. Quan les maduixes estiguin a punt, cap a l'abril o el març, els joves del centre aniran a 16 escoles bressol de la ciutat de Lleida per plantar les maduixeres. L'objectiu és que els més petits en gaudeixin als seus patis i coneguin de primera mà aquesta planta pròpia del seu territori, els colors, el tacte, l'olor i el gust.

La professora del centre, Eva Muelas, ha explicat que el projecte aconsegueix traslladar als joves l'entusiasme i les ganes de posar en valor la natura i l'entorn proper. "Ells mateixos ho veuen important i es preocupen" de quan cal abonar les plantes o fer d'altres tasques, explica.

De fet, aquest projecte ha fet que alguns dels interns com en Manuel, nom fictici, es plantegin ser jardiners en un futur. En el seu cas, és un sector que va descobrir fa quatre mesos i el que més li agrada, diu, és "poder estar a l'aire lliure amb les plantes i fer compost".

D'altra banda, els joves Cèsar i Luís, també noms ficticis, descarten, de moment, dedicar-se a la jardineria a nivell professional tot i que sí que admeten que fer el taller els ha aportat "tranquil·litat". "He après a fer servir algunes eines, a esperar i a fer les coses més delicadament i a està amb pau amb mi mateix perquè a jardineria estàs tranquil", argumenta Cèsar. Per la seva part, Luís ha explicat que li agradaria estudiar "alguna altra cosa" i que fa el curs per poder posar la formació al seu currículum, encara que afegeix que després del taller de jardineria està "més tranquil".

La maduixa autòctona

Les particularitats climàtiques, geogràfiques i socials de l'Horta de Lleida han permès desenvolupar una agricultura autòctona. La maduixa de Lleida és una gran varietat gairebé exclusiva de la comarca del Segrià, que, a poc a poc, s'ha pogut recuperar.

Aquesta maduixa autòctona té un nivell organolèptic lleugerament diferent al d'altres varietats més habituals com són el maduixot o la maduixa silvestre. "Seria una mica un entremig", explica Muelas, que afegeix que es tracta d'una varietat "especial" que no és gaire coneguda fora de les comarques de Lleida.

El projecte s'ha fet en col·laboració amb la Regidoria d'Urbanisme, Mobilitat, Serveis Urbans, Horta i Transició Ecològica de la Paeria, en el marc del pla Agenda 21 Escolar.

Eina de reinserció

Els joves que es troben interns en centres educatius de justícia juvenil segueixen un programa formatiu individualitzat enfocat, sempre, a la seva reinserció social. La formació és un dels eixos clau per treballar la rehabilitació dels joves. L'objectiu és afavorir l'adquisició d'hàbits laborals per facilitar-los l'entrada en el món laboral quan surtin dels centres.

El Centre Educatiu El Segre disposa de diversos espais formatius: lampisteria, jardineria, hostaleria i un taller productiu de serigrafia i impressió. En els tallers de jardineria hi participen alumnes del programa de formació i inserció (PFI), àmbit pràctic d'ESO amb diversificació curricular i els de formació ocupacional.

Aquesta formació permet als joves obtenir un certificat professional d'auxiliar en algun d'aquests sectors i, així, contribuir a la seva reinserció a la societat. "Surten d'aquí amb un títol. Per tant, ens interessa molt que aquests tallers funcionin perquè és gairebé la vàlvula de sortida d'aquests joves", ha afirmat Susagna Roura, directora general d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil del Departament de Justícia.

Centre Educatiu El Segre

Ubicat a Lleida i amb 45 places, el centre educatiu de justícia juvenil El Segre acull joves de 14 a 18 anys als quals el jutge ha imposat una mesura judicial d'internament. A Catalunya hi ha set centres de justícia juvenil ubicats arreu del territori: Can Llupià (Barcelona), Montilivi (Girona), El Segre (Lleida), Folch i Torres (Granollers), L'Alzina (Palau-solità i Plegamans), Oriol Badia (Guardiola de Font-rubí) i Els Til·lers (Mollet del Vallès). En total, aquests centres sumen 348 places, de les quals actualment n'hi ha poc més de 200 ocupades, és a dir el 58%.

L'internament en un centre educatiu és una mesura judicial reservada com a últim recurs i s'imposa per als delictes més greus. Aquest internament pot ser en tres tipus de règim: tancat, semiobert i obert. En el primer, els joves no poden sortir en cap cas del centre; en el segon, els joves poden sortir a fer alguna activitat escolar o ocupacional, i, en el tercer, el règim obert obliga els joves a anar a dormir als centres i fer totes les activitats a l'exterior.

Només el 9,5% dels joves i menors que passen per la justícia juvenil acaben internats en aquesta tipologia de centres. La gran majoria (prop d'un 50%) compleixen mesures judicials en el medi obert, com ara la llibertat vigilada, les tasques socioeducatives o les prestacions en benefici de la comunitat. La taxa de reinserció en el conjunt de la justícia juvenil és del 70%, és a dir, 7 de cada 10 menors no torna a delinquir.

Anar al contingut