Pla detall de la funda de la pistola amb el document enrotllat (Cedida a l'ACN per CRBMC)

Insòlita troballa en un camí de retirada republicana: un paper dins una funda de pistola

El document s'està analitzant i tractant en el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat

ACN/RedaccióActualitzat

Dos investigadors han trobat una funda de pistola amagada en una paret de pedra seca, en un dels camins de la retirada republicana a la Catalunya Nord. A l'interior, hi havia un fragment de paper enrotllat en mal estat.

Què hi feia una funda de pistola amagada en una paret seca? Què hi podia haver escrit en aquest document enrotllat? Són algunes de les preguntes que es fan els descobridors, Lluís Bassaganya i Christophe Bartre, experts en aquest tipus de material.

Bassaganya ha explicat a l'ACN que "no és habitual" trobar un document d'aquestes característiques i que estan "expectants" amb el resultat de la restauració.

La troballa es va fer el juny passat a un quilòmetre i mig d'una casa en ruïnes a la Menera, al Vallespir. Van lliurar la funda de pistola i el document al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, on els especialistes l'estan analitzant i tractant per preservar-lo.

Pla detall de la funda de la pistola amb el document enrotllat (Cedida a l'ACN per CRBMC)

Bassaganya explica que era habitual que els soldats amaguessin munició i objectes militars en aquestes parets, i per això van passar el detector de metalls per la zona.

"L'aparell va marcar i vam veure que era una funda de cuir de pistola, d'un calibre petit, i que a dins hi havia el paper."


Tot i que el cuir estava en mal estat, encara conservava algun fragment metàl·lic i això va permetre detectar-lo. Si no, com diu l'investigador, hauria passat desapercebut.

Molt a prop, també van aparèixer llaunes de menjar i altres objectes, com un llum i munició de diferents calibres, però ni rastre de la pistola. I des de llavors que es pregunten què devia tenir d'especial aquell document per deixar-lo amagat allà.

Pla general de la paret seca on va aparèixer la funda de la pistola (Cedida a l'ACN per CRBMC)

Fa uns anys ja van trobar un document en una capsa metàl·lica del 1942 i un document que se'ls va "desfer a les mans" només obrir-lo. Van entreveure que hi figurava el nom de Josep Lluís Facerías, un històric líder dels maquis, però no es va poder conservar.

Després d'aquesta experiència, van tenir clar de no tocar el paper de dins la funda i en van informar el Centre de Restauració de Béns Mobles (CRBMC) de la Generalitat per intentar saber-ne més.

La restauradora durant les tasques de conservació del document localitzat a la funda de la pistola (Cedida a l'ACN per CRBMC)

Carme Balliu, coordinadora de l'especialitat de conservació i restauració de documents del CRBMC, explica que el document està en molt mal estat i no ha pogut sortir complet. Tot i això, ja s'ha pogut netejar amb molta cura i s'ha d'estabilitzar per poder-lo estudiar a fons.

Bassaganya, que també és el dinamitzador de l'Espai Cultural Cal Marquès de Camprodon, subratlla que porten trenta anys explorant els antics camins de la retirada i reconstruint aquells dies a partir dels objectes localitzats.

La majoria s'exposen en aquest espai i encara queda molta recerca per fer. "Ens falten els noms i cognoms de les 100.000 persones que van passar per la Vall de Camprodon durant la retirada", remarca l'investigador.

I peces com aquest document, que s'està restaurant, poden aportar més pistes sobre aquests protagonistes que estan en l'anonimat. En un futur, voldrien fer una exposició amb fotografies i els noms de les persones que van creuar la frontera, amb la complicitat dels seus familiars.

 

 

ARXIVAT A:
FranquismeMemòria històrica
Anar al contingut