Inquietud a la frontera dels EUA amb Mèxic pel mur de Trump

Greenpeace fa una acció al costat de la Casa Blanca per protestar contra els dos oleoductes aprovats per Trump

redaccióActualitzat

El nou president dels Estats Units, Donald Trump, està tenint una arrencada de mandat sonada, amb l'aprovació de mesures per complir les seves promeses electorals. Ja ha signat els decrets que ordenen l'ampliació del mur fronterer amb Mèxic i les restriccions als immigrants, i això està fent créixer la preocupació a la frontera.

 

 

Serà l'assumpte principal que hauran de tractar Trump i el president mexicà, Enrique Peña Nieto, en la trobada prevista per la setmana que ve a la Casa Blanca. El ministre d'Afers Exteriors, en la visita preparatòria d'aquesta reunió, ja es va queixar aquest dimarts de les intencions de Trump, i aquest dimecres ha fet el mateix Peña Nieto en un to força dur:

"Lamento i reprovo la decisió dels Estats Units de continuar la construcció d'un mur que, des de fa anys, lluny d'unir-nos ens divideix. Mèxic no creu en els murs. Ho he dit moltes vegades: Mèxic no pagarà cap mur."

 

La decisió de Trump pot afectar molt la vida quotidiana dels milers de persones que travessen cada dia la frontera entre els dos països. La inquietud s'està estenent per les conseqüències que puguin tenir les decisions que vagi prenent Trump, però n'hi ha que confien que la realitat farà que no s'acabin concretant les pitjors prediccions. És el que pensa, per exemple, Lázaro García, resident a Tijuana, Mèxic:

"Els Estats Units depenen de Mèxic i Mèxic depèn dels Estats Units. Tots els països depenem els uns dels altres, per això l'esperança és que ens continuarem necessitant."

Solidaritat ciutadana

Els que pateixen més són els onze milions d'il·legals que viuen als Estats Units. Mentrestant, la solidaritat amb ells i amb els refugiats s'estén als Estats Units. Aquest dimecres s'han organitzat a nombroses ciutats nord-americanes protestes contra les mesures de Trump.

 

 

La de Nova York ha estat una de les més multitudinàries. El seu alcalde, Bill de Blascio, s'ha sumat a altres com el de Los Angeles, per reivindicar l'estatus simbòlic de les ciutats on els immigrants mantindrien els drets que tenien fins ara, i ha anunciat que lluitarà contra les retallades anunciades per Trump a les ciutats que no cooperin en l'expulsió dels immigrants clandestins.

Greenpeace contra els oleoductes

Justament, per protestar contra Trump, la Casa Blanca ha vist una altra imatge: aquesta pancarta que han col·locat set activistes de Greenpeace que han pujat a una grua al costat de l'edifici per protestar contra les mesures que donen llum verda a dos grans oleoductes. Els oleoductes havien estat rebutjats per l'administració Obama després de mesos de protesta de la comunitat Sioux.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut