Guernika (Biskaia)

Iñigo Urkullu es converteix en nou lehendakari després de jurar el càrrec sota l'Arbre de Gernika

Urkullu s'ha convertit en el sisè lehendakari després de jurar el càrrec sota l'Arbre de Gernika, el símbol de les llibertats basques, "per una Euskadi en llibertat per si mateixa, a Europa". Ho ha fet en basc i sobre els exemplars de l'Estatut i del Fur Vell de Biscaia.

RedaccióActualitzat
Iñigo Urkullu s'ha convertit en el sisè lehendakari després de jurar el càrrec sobre l'Estatut d'Autonomia i amb el missatge que treballarà amb "determinació" per "una Euskadi de progrés, en pau i llibertat, per si mateixa a Europa i la resta del món". Urkullu ha rebut la "makila" (el bastó de comandament) de mans del seu predecessor en el càrrec, el socialista Patxi López, a la Casa de Juntes de Gernika, on ha proclamat, d'acord amb el protocol oficial, que complirà les seves obligacions "amb lleialtat a la Corona, a l'Estatut i a les altres lleis vigents".

Abans de formalitzar el traspàs de poders, Urkullu ha jurat davant l'Arbre de Gernika acollint-se a la fórmula tradicional usada el 1936 pel primer lehendakari, José Antonio Agirre, i que han repetit després de Carlos Garaikoetxea, José Antonio Ardanza i Juan José Ibarretxe. El nou lehendakari no ha pronunciat cap discurs després de jurar el càrrec. El seu únic missatge, en firmar en el llibre d'honor de la Casa de Juntes, ha estat per escrit.

Només ha canviat l'expressió "humilitat" per "humil davant Déu", i ha inclòs la referència "a la societat", que abans no hi era. La frase que ha fet servir en basc ha estat: "Humil davant Déu i la societat, en peu sobre la terra basca, i sota el roure de Gernika, amb el record als nostres avantpassats, juro davant vostre, representants del poble, complir fidelment el meu mandat. Ho juro".
Urkullu ha tornat a emprar l'expressió "representants del poble", després que López va preferir la paraula "ciutadans". Amb el que sí que ha coincidit amb el seu antecessor ha estat a no fer servir ni la Bíblia, ni el crucifix a la taula del jurament, on Urkullu ha col·locat exemplars de l'Estatut d'Autonomia i del Fur Vell de Biscaia, el primer text que recull el conjunt d'institucions del territori.

En el jurament de l'anterior lehendakari, Patxi López, els membres de l'últim govern d'Ibarretxe i els parlamentaris del PNB van optar per no aplaudir. En aquesta ocasió els membres del gabinet del PSE-EE sí que s'han sumat a l'ovació a Urkullu. També han aplaudit els membres del PP i el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha assistit a l'acte com a representat del govern central.

Els que han defugit la felicitació a Urkullu han estat els parlamentaris d'EH Bildu. La delegació d'aquesta coalició, ha estat encapçalada pel secretari general d'EA, Peio Urizar, que ha cobert l'absècia de Laura Mintegi, líder de la formació. Mintegi ha optat per assistir al fòrum per la pau que s'ha fet a Baiona.

Entre els 300 convidats, hi havia la majoria dels nous consellers de l'executiu de Vitòria, entre ells, el que serà la "mà dreta" del lehendakari, Josu Erkoreka.

Urkullu, que en diverses fases de la cerimònia s'ha mostrat visiblement emocionat, també ha estat acompanyat per la seva dona, Lucía Arieta-Araunabeña, els seus tres fills i la seva mare, Flori Renteria.

El dia assolellat ha donat llustre a un acte ple de simbologia, en el qual el nou lehendakari ha rebut els honors de l'Ertzaintza, l'únic cos uniformat que hi ha participat, en no ser convidats els representants de la Policia Nacional ni els de la Guàrdia Civil.

En el capítol d'absències, també ha destacat la de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, que està de viatge als Estats Units.

A la seva arribada a la Casa de Juntes, s'han sentit crits d'"independentzia" i a favor dels presos d'ETA. També s'han sentit consignes contra Patxi López i el ministre Montoro. Tot i que s'havia anunciat un imatge amb els tres exlehendakaris presents a Gernika, finalment Urkullu s'ha fotografiat per separat amb Garaikoetxea i Ardanza per una banda, i amb López per una altra.




















Urkullu ha jurat amb la fórmula tradicional, amb lleugeres modificacions, usada el 1936 pel primer lehendakari, José Antonio Agirre, i que van repetir després Carlos Garaikoetxea, José Antonio Ardanza i Juan José Ibarretxe.

La frase usada per Urkullu ha estat, en basc: "Humil davant Déu i la societat, en peu sobre la terra basca, i sota el roure de Gernika, amb el record dels nostres avantpassats, juro davant vostre, representants del poble, complir fidelment meu mandat. Ho juro ".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut