Dos agents de vigilància duanera apedregats per contrabandistes disparen en una platja de Gibraltar
Dos agents de vigilància duanera apedregats per contrabandistes disparen en una platja de Gibraltar

Incident al penyal: Gibraltar acusa Espanya de "greu violació de la sobirania britànica"

Una barca avariada i dos funcionaris de vigilància duanera apedregats per contrabandistes provoquen un greu incident diplomàtic amb Gibraltar

Actualitzat

La persecució d'una patrulla de vigilància duanera a un grup de contrabandistes de tabac en aigües de la Línea de la Concepción, a Cadis, ha provocat un greu incident diplomàtic entre Espanya i el Regne Unit.

L'incident va passar dijous a la matinada quan una barca auxiliar d'una patrulla marítima espanyola va detectar una embarcació sospitosa de fer contraban de tabac.

Es va iniciar una persecució i, segons la versió espanyola, en un moment determinat l'embarcació de vigilància duanera es va espatllar i va quedar a la deriva. El corrent marítim l'hauria empès cap a una platja amb els dos funcionaris a bord; Gibraltar assegura que dins el seu territori.

Allà un grup de persones van envoltar els agents espanyols i els van llançar pedres.

Segons fonts de vigilància duanera, els agents, que van patir ferides greus, van disparar algun tret a l'aigua per defensar-se i van demanar ajuda a la policia de Gibraltar.

En aquest vídeo que s'ha difós per les xarxes socials es poden veure els moments de tensió que es van viure sobre la sorra de la platja.

 


Finalment, els dos agents espanyols van aconseguir reflotar l'embarcació i arribar remant fins a la patrullera de Salvament Marítim.


Violació de la sobirania britànica

Ara el govern de Gibraltar ha acusat Espanya de violar la sobirania britànica. Segons Gibraltar, la platja on va anar a parlar la barca de Vigilància Duanera i on van disparar cap als contrabandistes és dins el Penyal i, per tant, és territori britànic.

Espanya ho nega i assegura que l'incident va ser fora de la zona britànica.

El governador de Gibraltar, David Steel, i el ministre principal del penyal, Fabian Picardo, han denunciat els fets com una "greu violació de la sobirania britànica". Preparen una resposta coordinada sobre l'incident amb "alts funcionaris del Ministeri d'Exteriors britànic, de la Commonwealth i amb l'ambaixador britànic a Espanya".

El ministre principal diu que si es confirma que els funcionaris espanyols van disparar les armes en territori de Gibraltar es tractarà de "l'incident més greu i perillós des de fa molts anys". Seria, assegura Fabian Picardo, una infracció "molt greu de la llei" i una acció "imprudent i perillosa".

"Abans de reaccionar, per descomptat, hem d'estar segurs dels fets. Però tot indica que l'actuació dels funcionaris espanyols és intolerable."

Espanya va cedir Gibraltar a la corona britànica el 1713 com a part del Tractat d'Utrecht, però des d'aleshores no ha deixat mai de reclamar-ne la sobirania, cosa que de tant en tant provoca friccions frontereres.

Prop de 15.000 persones, la majoria espanyoles, travessen diàriament la frontera per anar a treballar a aquest territori britànic, on viuen 34.000 persones.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitGibraltarDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut