La patrullera espanyola Tornado, que va ordenar sense èxit que uns vaixells comercials anglesos marxessin de davant de Gibraltar
La patrullera espanyola Tornado, que va ordenar sense èxit que uns vaixells comercials anglesos marxessin de davant de Gibraltar

Incident a Gibraltar: una patrullera espanyola intenta fer fora vaixells anglesos

Les autoritats britàniques hi van enviar dues unitats navals i la patrullera va marxar

RedaccióActualitzat

Una patrullera espanyola ha protagonitzat aquest diumenge a la nit un nou incident davant de Gibraltar. El vaixell espanyol Tornado va intentar fer fora vaixells mercants britànics fondejats a la part oriental del Penyal.

La patrullera va advertir als vaixells comercials que estaven ancorats en aigües territorials espanyoles i que violaven l'anomenat "dret de pas innocent". Es tracta d'un pas que es presumeix innocent mentre no sigui perjudicial per a la pau, l'ordre o la seguretat de l'estat costaner i s'aplica tant a vaixells comercials com de guerra.

Els vaixells britànics, però, no van fer cas de les ordres. La Marina britànica hi va enviar una patrullera i una llanxa, i el vaixell de guerra espanyol es va allunyar de la zona.

Gibraltar torna a ser l'escenari d'un incident amb una patrullera espanyola (Reuters)​

"Un joc de ximples", segons les autoritats gibraltarenyes

Segons les autoritats del Penyal, l'embarcació espanyola navegava prop de la costa amb les armes descobertes. Les mateixes fonts han definit la intervenció d'aquesta patrullera com "un joc de ximples". Un portaveu gibraltareny denuncia que es tracta d'una actitud de "qui no accepta l'irreprotxable sobirania britànica a les aigües al voltant de Gibraltar."

Des del govern del Regne Unit s'afirma que no hi va haver cap "incursió" per part de la patrullera espanyoia, però referma la seva sobirania sobre les "aigües territorials gibraltarenyes britàniquesa."

És habitual que hi hagi tensions sobre les aigües pròximes al Penyal, on el Regne Unit actua com si fossin seves, però Espanya no li reconeix aquesta autoritat.

Fa tres mesos, la patrullera "Infanta Elena" va fer sonar l'himne espanyol per megafonia a tot volum quan navegava davant de Gibraltar. El Ministeri de Defensa hi va treure importància i va justificar-ho afirmant que el vaixell estava en aigües espanyoles en una operació "normal".

ARXIVAT A:
Gibraltar
Anar al contingut