Filera de cotxes aturats a la calçada
El govern preveu recaptar 51 milions d'euros (iStock)

Impost sobre els vehicles contaminants: l'has de pagar? Com i quan fer-ho

L'Agència Tributària de Catalunya ha publicat la llista definitiva d'1,7 milions de vehicles que han de pagar l'impost a les emissions de CO₂

RedaccióActualitzat

El llistat definitiu dels vehicles que han de pagar per l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni ja està disponible, des d'aquest divendres, 1 de setembre. L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat el padró, que inclou un total d'1,4 milions de contribuents i més d'1,7 milions de vehicles.

Es preveu recaptar 51 milions d'euros que, segons el Departament d'Economia, es destinaran íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural, en accions de millora del medi ambient i foment de la mobilitat sostenible, entre altres.

T'expliquem com saber si l'has de pagar i quin procediment seguir, en cas que sí.
 

Qui ha de pagar l'impost?

L'impost és obligatori per a totes les persones físiques i jurídiques titulars d'un vehicle -turisme, furgoneta o motocicleta- amb domicili fiscal a Catalunya durant el 2022. També estan obligades a tributar les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que durant el 2022 hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d'algun vehicle domiciliat a Catalunya.

En canvi, estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones i els vehicles per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda.

Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els clàssics gaudeixen d'una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han d'abonar l'impost els titulars de vehicles que no superin els 6 euros de quota a ingressar.

Per saber si ets o no a la llista, pots consultar el padró a la web de l'Agència Tributària de Catalunya.

 

Quan i com s'ha de pagar?

El pagament s'ha de fer abans del 20 de novembre.

Si s'ha domiciliat el pagament a través del padró abans del 17 de juliol del 2023, s'efectuarà el càrrec en el compte el mateix dia 20 de novembre.

Si no s'ha domiciliat el pagament, el pagament es pot fer per internet, per telèfon o presencialment a les entitats bancàries que ho permeten. Pots consultar a l'ATC els diferents mètodes disponibles.

Si ets titular de vehicles nous al padró, rebràs una notificació de la liquidació on s'indicarà el termini d'ingrés. Si es rep la notificació entre els dies 1 i 15 del mes, el termini acaba el dia 20 del mes següent. Si es rep la notificació entre els dies 16 i últim del mes, el termini acaba el dia 5 del segon mes posterior.

ARXIVAT A:
Agència Tributària
Anar al contingut