"Hotel" està pensat perquè hi participin de 2 a 4 jugadors
"Hotel" està pensat perquè hi participin de 2 a 4 jugadors
Catalunya migdia (cap de setmana)

"Hotel" fa 50 anys: el joc de taula celebra mig segle amb una reedició fidel a l'original

Va ser dissenyat per competir amb el mític Monopoly i això el va fer molt popular, tot i que té un funcionament molt semblant

Enllaç a altres textos de l'autor Marc Garriga dirigirà "Això és Mórdor"

Marc Garriga

Cap de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

@marga_riga
Actualitzat

El mític joc de taula Hotel fa 50 anys i ho celebra amb una nova edició pràcticament igual que el model dels anys 80. Tot i que és un joc que s'ha anat reeditant regularment durant aquestes dècades, amb desenes d'adaptacions diferents, ara recupera la imatge original basada --com deia la publicitat de l'època-- en el "glamur, el poder i la riquesa".

El seu creador, el publicista Geoff Hayes, el va concebre com una actualització del Monopoly, que havia quedat una mica obsolet, sobretot pel que fa al disseny. Però, a grans trets, manté la mateixa mecànica i es basa en la compra de terrenys on s'edifica perquè els altres jugadors paguin quan cauen en aquestes caselles.
 

Icona del seu temps

La primera versió d'Hotel data del 1974, però la que es va popularitzar, de la mà de MB, ja era del 1986. Era un joc, com és evident, fill d'una època en què el capitalisme gaudia d'una gran popularitat.


Ara, Asmodee el publica reproduint aquella capsa i només amb uns petits retocs en els edificis dels hotels a construir. Però, a banda d'això, és el mateix joc d'aleshores. Un dels responsables d'Asmodee, José Luis Viruete, creu que era un bon moment per reeditar-lo.

"Com que està molt de moda l'estètica vuitantera, veus la capsa d'aquelles primeres edicions i és molt moderna. És un look que, avui dia, segueix sent molt interessant."

Viruete destaca que la fama d'aquest joc el va dur a situar-se fins i tot per sobre del Monopoly, sobretot fa 40 o 50 anys.
 

Versió actualitzada, però amb pocs canvis

En la reedició d'aquest 2024, els materials s'han cuidat més perquè siguin "reciclables i deixin menys empremta ecològica", però Viruete destaca que són "molt similars" als de l'original.

La nova versió manté l'estètica original, però amb materials i noms renovats
La nova versió manté l'estètica original, però amb materials i noms renovats (Asmodee)

Pel que fa als edificis, hi ha algun nom que canvia. Per exemple, el Safari ara és el Mont Blanc, un resort de muntanya; i el Sahara ja no té forma de Taj Mahal, sinó de complex turístic d'estètica àrab. Un particular nomenclàtor que, segons Viruete, hi dona un valor afegit.

"És un joc que diferencia els seus elements. No poses un hotel qualsevol, sinó un amb nom propi, i això el fa més divertit i més memorable."

Hotel és un joc per a 2, 3 o 4 jugadors a partir de 8 anys i amb partides d'aproximadament 40 minuts. Però, com passava al Monopoly, habitualment guanya qui aconsegueix que els rivals es rendeixin.

 

ARXIVAT A:
CulturaCultura popular
Anar al contingut