El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, arribant al Consell Europeu (Reuters/Yves Herman)

Hongria bloqueja 50.000 milions per a Ucraïna poc després de permetre negociar-ne l'adhesió

Orbán manté el seu veto a modificar el pressupost de la Unió per incloure un paquet d'ajuda a Ucraïna, que es tornarà a negociar a principis d'any

RedaccióActualitzat

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, no s'ha mogut de la seva posició. De res han servit les converses amb diversos dirigents europeus, com el president francès, Emmanuel Macron, o el canceller alemany, Olaf Scholz, que l'han intentat convèncer que canviés de postura.

Així, la primera jornada del Consell Europeu, la cimera de caps d'Estat i de govern de la Unió Europea, que es fa a Brussel·les, ha acabat de matinada sense poder aixecar el veto d'Hongria al paquet de 50.000 milions d'euros d'ajuda per a Ucraïna.

El president francès, Macron, conversa amb Orbán davant del primer ministre grec, Mitsotakis (Reuters/Yves Herman)

"Resum de la nit: veto als diners extres per a Ucraïna, veto per a la revisió del pressupost", ha escrit Orbán en un missatge publicat a X / Twitter. "Tornarem a tractar el tema l'any que ve en el Consell Europeu, després de la preparació adequada", ha afegit.

Més tard, en declaracions a la ràdio pública hongaresa, Orbán ha dit que els líders dels 27 han tingut "un debat llarg i difícil" i que ell ha "hagut de vetar els 50.000 milions d'euros en ajuda per a Ucraïna". 

Per què? "Si la UE vol esmenar el pressupost, llavors Hongria necessita obtenir els fons europeus als quals té dret", ha reivindicat.

Viktor Orbán, aquest dijous a Brussel·les (Reuters/Yves Herman)

També ha valorat com una "mala decisió" donar llum verda al procés d'adhesió d'Ucraïna, una decisió en la qual ell no ha intervingut, perquè ha abandonat la sala. 

"Hongria ha decidit que si els 26 [la resta de socis de la UE] volen seguir aquest camí, que ho facin. Hongria no vol formar part d'aquesta decisió i per això no ha estat present en la votació", ha explicat Orbán en un vídeo publicat a Facebook.


Missatge d'optimisme

Però la modificació del pressupost plurianual de la UE per als quatre pròxims anys, on s'inclou el paquet d'ajuda econòmica a Ucraïna, no pot fer-se d'aquesta manera, perquè cal la unanimitat dels 27.

L'argument d'Orbán és que Ucraïna no ha de rebre tants diners, perquè no és membre de la Unió Europea. 

Tot i que els 27 han acabat el debat sobre el pressupost sense poder aixecar el veto d'Hongria, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha volgut enviar un missatge d'optimisme.

Charles Michel, president del Consell Europeu (Reuters/Yves Herman)

"M'agradaria enviar un senyal positiu i tranquil·litzador perquè tenim eines per garantir que som fiables i que els ucraïnesos poden comptar amb el nostre suport", ha dit.

"Encara tenim temps, Ucraïna no es quedarà sense diners en les pròximes setmanes", ha declarat el primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, a la sortida de la reunió, abans d'afegir: "Estic força convençut que podem assolir un acord a principis de l'any que ve."

Alguns líders europeus, d'altra banda, han assegurat al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que vehicularan ajuda per a Ucraïna al marge del pressupost de la UE, si Hongria mantingués el veto.


L'ajuda dels EUA, a votació la setmana que ve

El veto d'Orbán a l'ajuda de la UE per a Ucraïna arriba la mateixa setmana que el Partit Republicà dels Estats Units vetés l'ajuda per a Ucraïna dels Estats Units, enmig d'un debat en el Capitoli sobre altres qüestions de política interna com la política migratòria. 

Aquest dijous, el líder de la majoria republicana en el Senat, Chuck Schumer, ha explicat que la cambra alta tornarà a votar l'ajuda dels EUA per a Ucraïna i Israel.  

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsUcraïnaHongria
Anar al contingut