La Unicef calcula que 200 milions de nenes i dones han patit mutilació genital (Wikimedia/Monusco)
La Unicef calcula que 200 milions de nenes i dones han patit mutilació genital (Wikimedia/Monusco)
Girona

Homes implicats en la lluita contra l'ablació gràcies a un projecte pioner a Girona

Diversos municipis han format una vintena d'homes d'origen africà per evitar la mutilació genital femenina

RedaccióActualitzat

Per primera vegada a tot l'estat, i des de Girona, s'ha impulsat la formació d'homes d'origen subsaharià perquè també facin de mediadors amb les seves comunitats per impedir la mutilació genital femenina.

Coincindint amb el dia mundial contra aquesta pràctica, que és el 6 de febrer, han explicat que els primers són una vintena d'homes de Salt, Banyoles i Blanes.

Alguns dels homes formats a les comarques gironines

La majoria tenen mares, germanes, fins i tot dones que han estat víctimes de mutilacions genitals. Tècnics dels seus ajuntaments els han triat ara perquè canviïn de mentalitat i conscienciar-los de les conseqüències emocionals i físiques que té per a les dones, així com de les conseqüències penals que també té per a qui ho faci.

La majoria provenen del Senegal, Gàmbia o Mali, on tradicionalment es practica la mutilació. Se'ls han fet 6 sessions amb psicòlegs, metges i advocats.

Clara Sau, de l'Associació Jokkere Endam, és una de les impulsores del projecte i destaca que els homes s'hi han implicat:

"Era una cosa que sabien que passava però no les conseqüències ni els tipus de mutilació que hi havia. Es van escandalitzar i la veritat és que s'han implicat moltíssim a intentar-ho prevenir i aturar, perquè també feia falta que la comunitat masculina tingués aquesta informació per poder definir-se."

Un cop formats, han assumit l'encàrrec de formar ells altres homes i ja han liderat sessions informatives a llocs com Palamós, Celrà o Cassà.

La Taula de prevenció de la mutilació genital s'ha inspirat en projectes que ja s'han dut a terme a França i Bèlgica. Actualment, hi ha 79 taules constituïdes arreu de Catalunya amb l'objectiu d'evitar aquesta agressió a les nenes.

Durant el 2018, aquestes taules van detectar 72 casos de nenes amb risc de patir ablació, una xifra inferior a la del 2017, quan van ser 132.

Els Mossos van evitar 11 mutilacions.

La Fundació Dexeus Dona ha reconstruït el clítoris de forma gratuïta a 97 dones víctimes d'ablació des del 2007, quan va posar en marxa el Programa de Reconstrucció Genital.

En més del 75% dels casos, aquestes dones aconsegueixen recuperar tant l'aspecte com la capacitat sensitiva dels genitals.

La majoria de les operades viuen a Catalunya. El perfil mitjà és el d'una noia d'origen africà, de 27 anys.

Segons la Unicef, hi ha 200 milions de nenes i dones al món que han patit l'extirpació de parts dels genitals.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut