Bitcoin, la moneda utilitzada per pagar el ciberatac de WannaCry
Bitcoin, la moneda utilitzada per pagar el ciberatac de WannaCry

Hisenda posa les criptomonedes en el punt de mira

Actualitzat

L'Agència Tributària vol marcar de prop les criptomonedes -com ara els bitcoins- i ha enviat requeriments d'informació a més de 60 entitats que intervenen, d'una manera o altra, en la seva compravenda. En demana detalls a entitats financeres, empreses que admeten pagaments en criptomoneda o bé intermediaris, com ara cases de canvi, entitats que gestionen pagaments o vinculades a caixers automàtics. Hisenda diu que, un cop tingui la informació, "valorarà l'inici de possibles procediments d'investigació i control en relació amb el sector".

Requeriments a 16 bancs

En concret, l'Agència Tributària ha demanat a 16 entitats financeres amb seu o sucursal a Espanya informació sobre comptes bancaris oberts a l'estranger per cases de canvi. Volen saber titularitat dels comptes, els càrrecs i pagaments d'aquests comptes, així com les targetes vinculades. Una desena d'empreses intermediàries també hauran d'identificar compradors i venedors, i el detall de les operacions que hagin realitzat. I aquells que hagin cobrat alguna venda en criptomonedes hauran d'informar també dels seus clients i de com s'ha comptabilitzat qualsevol compravenda.

Fiscalitat de les criptomonedes

Ja a principis del 2017, l'Agència Tributària va informar que començaria a prestar més atenció a la vigilància de nous mitjans de pagaments, com ara les criptomonedes, per la seva "opacitat".

A la seva pàgina web, l'AEAT informa sobre quina és la fiscalitat aplicable, per exemple, al servei de caixers automàtics de bitcoins (es considera una activitat que tributa per l'Impost sobre activitats econòmiques). A la mateixa web, també explica que la compravenda de criptomonedes pot generar uns guanys que tributen a l'IRPF o que l'activitat de "minat" està exclosa de pagar IVA.

ARXIVAT A:
Bitcoin
Anar al contingut