Guerra de patents al Mobile World Congress 

Empreses locals denuncien multinacionals al Congrés per utilitzar tecnologia que, suposadament, no és seva

Iván GutiérrezActualitzat

Durant el Mobile World Congress, al marge de la competència entre marques, també es produeix una batalla sense treva que no és tan visible. És la guerra de patents. Empreses locals denuncien multinacionals estrangeres per suposades còpies de tecnologies que tenen patentades. 

El Mobile és l'expositor més gran de telefonia mòbil del món. Però no només és un escenari on es fan negocis i contactes, sinó també, de batalles judicials. L'empresa catalana Fractus, una "spin-off" de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha portat als jutjats la multinacional francesa Wiko. És un litigi que porta anys debatent-se, i que havia intentat negociar. 

 

 

La companyia de Sant Cugat diu que l'empresa de mòbils està utilitzant una tecnologia d'antena interna que han creat ells, però sense llicència, i per tant, sense pagar. Així ho diu Jordi Ilario, vicepresident de llicències de Fractus:

"Hi ha una sèrie d'empreses que paguen o han pagat per la nostra tecnologia, que compren la nostra llicència. Multinacionals com Samsung i LG són llicenciats nostres. Però hi ha d'altres empreses que, tot i dir-los que estan utilitzant la meva tecnologia i haurien de pagar, doncs no volen pagar."

L'empresa, que pertany a un accionista majoritari xinès, no vol comentar el cas perquè està en via judicial, però, de moment, per poder mostrar els mòbils ha hagut de pagar preventivament 500.000 euros. Una fiança exprés dipositada a la Ciutat de la Justícia, on aquests dies s'ha fet un operatiu especial per gestionar l'allau de demandes. Ho ha explicat Rubén García Orejudo, magistrat del jutjat mercantil 7:

"Buidem les agendes i, durant la setmana del Mobile, qualsevol demanda o problema intentem solucionar-lo en 48 hores com a molt. De manera que el producte infractor podria ser requisat al mateix Mobile."

Una altra "start-up" madrilenya, Tot Power Control, també ha denunciat la multinacional xinesa Xiaomi aprofitant el Mobile, i apunta, precisament, al seu producte estrella, el Mi A1. Aquest és un dels mòbils de la discòrdia. L'empresa espanyola denuncia que aquesta multinacional xinesa utilitza un sistema de dades i cobertura que no és seu. De moment, no se sap qui té raó, però mentre es resol, Xiaomi ha hagut de pagar 200.000 euros per poder-los ensenyar al Mobile World Congress.

 

 

L'empresa xinesa Xiaomi al·lega, però, que la denúncia es va fer a propòsit perquè no poguessin respondre, ja que coincidia amb l'any nou xinès, i acte seguit, en diumenge. Kaylin Hong, responsable de Comunicació de Xiaomi:

"Vam tenir notícia dels fets el 16 de febrer, i volien que responguéssim el 18 de febrer. I aquest període coincideix amb les vacances de l'any nou xinès, quan molts treballadors no estan disponibles a l'oficina. I fins i tot, aquest últim dia era diumenge. Per tant, tenim la sensació que la denúncia es va dissenyar específicament perquè no poguéssim respondre i parar-nos una emboscada."


Com que el procés legal està en marxa, l'empresa denunciant, Tot Power Control, no ha volgut fer comentaris. Les multinacionals acusen aquestes empreses de ser oportunistes amb el ressò mediàtic del Mobile.

ARXIVAT A:
Mobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut