Atenes

Grècia arriba a un acord per al pla d'austeritat amb el Fons Monetari Internacional i la Unió Europea

Grècia ha arribat a un acord amb la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) per desencallar l'ajuda financera. Ho ha anunciat el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, que aquest matí ha començat a revelar alguns dels detalls sobre el contingut del pla d'austeritat, que representarà, entre altres coses, una forta retallada salarial i un augment en els impostos. Papandreu ha explicat que amb aquest acord, Grècia haurà de fer "grans sacrificis" per evitar haver de recórrer a una suspensió de pagaments. El primer ministre ha reconegut que el país no està en condicions de refinançar el deute en els mercats internacionals.

Actualitzat
El dèficit públic grec va escalar fins al 13,6% del producte interior brut l'any passat. La malmesa economia grega necessitava un canvi de rumb immediat per escapar-se de la fallida i també ajuda externa per sobreviure mentre no aconsegueixi estabilitzar els comptes. Una ajuda exterior que tant la Unió Europea com el Fons Monetari Internacional han acceptat oferir a canvi, però, d'un compromís ferm d'Atenes de contenir la seva despesa.

L'esperat pla d'austeritat

Aquest compromís es materialitza amb un seguit de mesures que, segons les informacions aparegudes fins ara, impliquen retallar els sous dels funcionaris, aturar les contractacions públiques i congelar els salaris en el sector privat durant tres anys. A més, els funcionaris i els jubilats deixaran de rebre les dues pagues extres, passant de 14 pagues anuals a 12.

Això en el terreny de les retallades. A l'altra banda, l'increment dels impostos. Alcohol, tabac i gasolina augmentaran un 10% de preu. Pel què fa a l'IVA, s'apujarà dos punts, fins al 23%, en la que és la segona pujada de la taxa aquest any.

El ministre de Finances grec, Yorgos Papaconstantínu, ha explicat que el país vol estalviar de les arques públiques 30.000 milions d'euros en els pròxims tres anys per reduir de cara al 2014, el seu dèficit fiscal de l'actual 14% a només el 3%, xifres imprescindibles per complir amb els objectius de reducció del dèficit.

Europa ha d'activar el rescat

Aquesta tarda, els setze ministres de Finances de la zona euro es reuniran de forma extraordinària per analitzar el pla d'ajustament grec i l'eventual activació de l'ajuda financera internacional promesa a canvi. De tota manera, el pla no serà activat de forma definitiva fins que l'aprovin els caps d'estat i de govern de l'Eurozona en una reunió prevista pels propers dies.

Aquesta és la primera vegada en els onze anys d'història de la moneda única europea que un dels membres de la zona ha de ser salvat de la fallida per la seva incapacitat per refinançar el seu deute en els mercats internacionals.

Aposten per l'ajuda

Malgrat les discrepàncies que s'han aixecat entre els diferents membres de la Unió Europea sobre les condicions per ajudar a sortir de la crisi a Grècia, la majoria de les veus que s'han fet sentir han demostrat el seu suport al país hel·lènic.

El ministre d'exterior francès, Bernard Kouchner, per exemple, ha assegurat que rescatar Grècia és "una urgència i una exigència moral per Europa". En aquest sentit, Kouchner s'ha mostrat convençut que la unió dels països farà que Europa remunti el vol.

Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, s'ha mostrat a favor d'ajudar Grècia com més aviat millor per aconseguir l'estabilitat de la zona euro.

Protestes al carrer

Conscients de les implicacions del pla d'austeritat, els grecs han viscut la jornada del Primer de Maig amb els nervis encesos. La jornada ha deixat un rastre d'incidents entre policies i manifestants. Vidres trencats, cotxes cremats i gasos lacrimògens contra alguns dels grups que protestaven per les retallades que vol imposar el govern d'Atenes. Alguns polítics han viscut a la seva pròpia pell el descontentament que hi ha entre la població.

Pel proper dimecres, 5 de maig, hi ha convocada una vaga general per continuar amb les protestes contra la posada en marxa d'aquest pla d'austeritat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut