Gossos a l'UCI, una teràpia pionera a l'Hospital del Mar per donar benestar als pacients

L'Hospital del Mar és pioner en aquesta tècnica i compta amb dues gosses que hi van dos dies a la setmana i s'estan vint minuts amb cada pacient

Actualitzat

L'Hospital del Mar a Barcelona acaba d'engegar un programa terapèutic amb dues gosses que treballen dos dies a la setmana a l'UCI de l'hospital. Ho fan a través de la Càtedra Animals i Salut de la Fundació Affinity i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que estudiaran els beneficis que aporten els animals a la unitat de cures intensives.

El psiquiatre Jaume Fatjó, director de la càtedra, explica que faran testos de la saliva dels pacients per analitzar determinats metabòlits, que funcionen com a indicadors del nivell d'estrès i de benestar del malalt. Però avança que el vincle entre gos i humà és immediat i proporciona molts beneficis.


Gosses terapeutes

La , una llebrera de 7 anys, i la Vida, una barreja de gos d'atura de 3, són dues gosses que van ser abandonades per caçadors a Andalusia i que, malgrat el seu passat de patiment, ara han estat seleccionades per tenir cura dels malalts de l'UCI justament perquè són molt empàtiques amb els humans.

La introducció dels gossos és un pas més, pioner a tot l'Estat (Kike Rincón/Europa Press)

Les seves companyes humanes, responsables del seu entrenament, les han escollit perquè són molt tranquil·les, no borden, no salten sobre el llit dels pacients i només volen ser acaronades. Són ideals, doncs, per treballar en l'àmbit hospitalari de les cures intensives.

Un dels primers beneficiaris és el Francisco Martínez, a qui acaben d'implantar un marcapassos. El Francisco té les dues gosses a sobre el llit i no para d'acaronar-les. Elles jeuen tranquil·les i es deixen estimar. Amb poca estona, la metgessa comprova que el pacient té les constants bones i que els índexs d'oxitocina, causant de benestar, han pujat.

La filla del Francisco assegura que està molt content, que les gosses li han fet passar una bona estona. S'hi han estat 20 minuts, que és el que duraran les sessions amb cada pacient. En total, visitaran 8 pacients a la setmana. I només ho faran els pacients que ho desitgin, a qui no li agradin els gossos, no.

Les responsables del projecte estan convençudes que la presència de gossos a les UCIs es normalitzarà en un futur (Kike Rincón/Europa Press)

Tothom hi guanya

Segons les terapeutes de la Fundació Affinity, que porten 35 anys treballant amb gossos de teràpia en diversos àmbits sociosanitaris, la teràpia beneficia tant els humans com als animals. Així ho explica Maribel Vila, responsable de teràpies de la Fundació Affinity:

"És un win-win. Per part del pacient, que li encanta tenir les gosses al llit, com per al gos, que gaudeix també d'aquest contacte."

I assegura que en un futur la teràpia amb gossos estarà normalitzada als hospitals, gràcies a aquestes primeres proves:

"El fet d'acompanyar-ho amb un projecte científic i que demostrarem els beneficis de la teràpia ens fa estar esperançats que pugui ser un projecte que podrem replicar en altres centres hospitalaris."


El programa d'humanització de l'UCI de l'Hospital del Mar

L'UCI de l'Hospital del Mar és pionera a l'hora d'aplicar un programa d'humanització integral de les cures a les persones ingressades per millorar el seu tractament i la seva evolució. En aquest sentit, es fan sortides terapèutiques per veure el mar, en companyia de familiars i amics.

També s'utilitza la realitat virtual per millorar el seu estat d'ànim. A més, disposa d'un programa de musicoteràpia. La introducció dels gossos és un pas més, pioner a tot l'Estat.

ARXIVAT A:
SalutInvestigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut