Els representants dels diferents agents implicats en el projecte GiroNat, que ha rebut una subvenció dels fons europeus Next Generation
Els representants dels diferents agents implicats en el projecte GiroNat, que ha rebut una subvenció dels fons europeus Next Generation

Girona assenta les bases per a la posada en marxa del projecte de renaturalització de la trama urbana GiroNat

Actualitzat

ACN Girona - Girona ha assentat les bases per a la posada en marxa del projecte de renaturalització de la trama urbana GiroNat. El projecte, que compta amb una subvenció dels fons Next Generation, inclou actuacions com ara naturalitzar patis escolars, basses de la ciutat o una prova pilot per renovar els jardins de les Pedreres (aplicant criteris per promoure la biodiversitat i la recuperació d'aigües). Per donar el tret de sortida al projecte, aquest dimarts s'ha celebrat una reunió entre l'alcaldessa, Marta Madrenas, el regidor de Sostenibilitat, els diversos agents implicats amb GiroNat i la Fundación Biodiversidad. La trobada ha permès analitzar tots els recursos i planificar les accions necessàries per complir els objectius del projecte el 2025.

"La reunió ens permetrà engegar la maquinària del projecte de forma conjunta i fer un itinerari per visitar diversos espais on es desenvoluparan algunes accions del GiroNat", ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés. "De moment estem en la fase de planificació de moltes de les propostes, preveient els recursos que seran necessaris, però treballant de valent per tenir-ho tot en implementació abans que acabi el termini, l'any 2025", ha afegit.

Per la seva banda, el director de la Fundació Girona, Regió del Coneixement, Xavier Xirgu, ha exposat l'interès que el projecte té per a la Universitat "gràcies a la transversalitat i multidisciplinarietat de la proposta, molt lligada als propòsits de la Fundació, així com per l'efecte que tindrà sobre la ciutat i la ciutadania, tenint en compte que hi participen organismes com entitats o escoles".

Finalment, la tècnica de la Fundación Biodiversidad Nuria Preciado ha lloat també l'heterogeneïtat i ambició del projecte com un dels motius pels quals el GiroNat va obtenir la major puntuació de les més de 100 ciutats espanyoles que van sol·licitar la subvenció. "El projecte GiroNat és integral. D'una banda suma aspectes ambientals, de renaturalització, d'innovació i d'experimentació i busca aplicar-los en espais molt social, amb gran impacte; i de l'altra, compta amb un plantejament del marc estratègic que agrupa la Universitat i diverses entitats, i que té capacitat per arribar a la població. Resulta un projecte molt interessant que estem segurs que generarà repercussions positives més enllà del 2025", ha assegurat Preciado.

Més verda i resilient al canvi climàtic

L'objectiu de GiroNat és convertir la ciutat de Girona en una població més verda, resilient al canvi climàtic, saludable, i social i ambientalment justa fent un gir cap a la naturalesa, la resiliència, la salut preventiva, la transformació social i econòmica, i la innovació. Les accions proposades incideixen positivament en conceptes o espais tan diversos com els parcs urbans i periurbans, els centres escolars, la divulgació dels espais naturals, l'alimentació o la flora i la fauna, i busquen beneficiar la totalitat de la població.

Entre les propostes planificades, destaquen l'inici d'una prova pilot per renovar els jardins de les Pedreres aplicant criteris de promoció de la biodiversitat, permeabilitat i recuperació d'aigües; la construcció d'una paret verda en una de les façanes d'algun equipament; la introducció de la natura en alguns patis escolars de la ciutat, fent els espais més oberts i verds, incloent espècies autòctones d'arbrat més resistents o apropant els animals a l'alumnat; crear i naturalitzar les basses de la ciutat, conservant-ne i potenciant-ne la biodiversitat i augmentant la seva funció social i educativa; instal·lar aules exteriors d'aprenentatge, obertes a la ciutadania i a les escoles, o i construir nous espais comunitaris d'agricultura urbana, així com ampliar els que formen part del projecte Menja't Sant Narcís

El projecte, que compta amb una subvenció dels fons europeus Next Generation, està coordinada per l'Ajuntament de Girona i compta amb el suport de la Universitat de Girona i de les entitats ambientalistes Associació La Sorellona, Associació Xarxa per la Conservació de la Natura, SEO Birdlife (Societat Espanyola d'Ornitologia) i la Fundació Institut Català per la Recerca de l'Aigua (ICRA).

Anar al contingut