Giacomo, l'home que va aturar la comitiva de Meloni: "Ni una presó, ni un centre militar"

El jove, que es defineix com un veí més de Lampedusa, descriu la visita de Meloni i Von der Leyen com un "plató mediàtic" sense cap tipus de contingut ni compromís i insta els veïns de Lampedusa a mobilitzar-se de manera pacífica per aconseguir solucions reals

Enllaç a altres textos de l'autor

Txell Feixas Torras

Periodista de la secció d'Internacional dels Serveis Informatius de TV3

@txellfeixas
Actualitzat

Lampedusa s'ha despertat aquest dilluns amb la ressaca del viatge llampec de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i la primera ministra italiana, Giorgia Meloni. Amb el port de l'illa encara silenciós --sense gairebé rastre del centenar llarg de pasteres que hi entraven la setmana passada--, la tertúlia va pujant de to a la plaça de l'Ajuntament.

Una desena d'homes arrenglerats i asseguts en cadires, com si fos un consell de savis, parlen entre ells. Però callen de cop, remuguen i ens fan que no amb les mans quan els demanem d'entrevistar-los. "Marxeu, n'estem farts", ens etziben només d'intuir les càmeres.

Alguns dels veïns que s'apleguen a la plaça per debatre la situació a l'illa (CCMA)

Un sentiment que justifica el vicealcalde de Lampedusa. "Tenim molta paciència, però quan se'ns acaba ens enfadem", argumenta davant del consistori.

Attilio Lucia, de la Lliga Nord --partit d'extrema dreta de Matteo Salvini--, s'esforça a subratllar que "la visita de Meloni és molt important". Sobretot, segons la seva prioritat, perquè li han arrencat a la primera ministra italiana el compromís que es netegi l'illa de "la bomba ecològica" que suposen les pasteres, pneumàtics, plàstics o armilles salvavides. Gairebé cap referència a la crisi central que els ocupa, les persones migrants i els seus drets humans.

El vicealcalde de Lampedusa, Attilio Lucia, de la Lliga Nord, satisfet per la visita de Meloni(CCMA)

L'esgotament i desencís de la població, que es descriu com a solidària en una illa tradicionalment de pas i acollida, es palpa a la mateixa plaça.

A poc a poc hi van arribant ciutadans, convocats al que Giacomo Sferlazzo defineix com una assemblea veïnal. A l'hora prevista són encara no una desena de persones, però ara ja en són prop de setanta.

En Giacomo és l'home que aquest diumenge va aturar la comitiva de Meloni i Von der Leyen. "Tranquil·litat i bons aliments", li va dir a la ministra italiana quan els escortes es van posar nerviosos pel tall del carrer per part dels manifestants emprenyats.

Giacomo Sferlazzo va demanar "tranquil·litat" a la comitiva de Meloni (CCMA)

Giacomo qualifica la visita d'ahir de "plató mediàtic". "Jo només tinc esperança en el poble de Lampedusa", conclou contundent. I afegeix: "Si no ens donen solucions i mentre tinguem la força i capacitat d'estar units, seguirem aquí perquè l'illa no es converteixi en una presó ni en un centre militar".

Es refereix a la intenció de l'exèrcit que, ordenat pel govern italià d'extrema dreta, volia instal·lar un campament improvisat de tendes militars per acollir els nouvinguts. Aquesta vegada la pressió del poble avortava el projecte. Però no se'n refien i es resisteixen a abaixar la guàrdia.

 

ARXIVAT A:
MigracionsDrets humansItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut