El líder del Sinn Féin, Gerry Adams, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
El líder del Sinn Féin, Gerry Adams, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Dublín

Gerry Adams es felicita pel comunicat "decisiu" d'ETA i crida els governs al diàleg

"Decisiu" és l'adjectiu que el president del Sinn Féin, Gerry Adams, ha fet servir per referir-se al comunicat d'ETA en què anuncia el cessament definitiu de la lluita armada. Adams s'ha felicitat pels "termes decisius i positius" del comunicat de resposta a la Conferència per la Pau de Sant Sebastià, que ell va abanderar. Adams considera que ETA compleix els requisits que la Conferència li va demanar i per això ha instat els executius espanyol i francès a respondre-hi i a obrir converses per abordar "exclusivament" les conseqüències del conflicte.

RedaccióActualitzat
En un comunicat, Gerry Adams ha considerat que el comunicat d'ETA és "la resposta a la declaració de dilluns passat a Sant Sebastià". "Vam demanar a ETA que fes una declaració pública sobre el final definitiu de totes les accions armades i que demanés parlar amb els governs d'Espanya i França per abordar exclusivament les conseqüències del conflicte", ha recordat.

Adams ha afegit que el pas d'ETA va en aquesta direcció i, per tant, els governs espanyol i francès ho haurien de "celebrar". Segons el polític irlandès, ara toca "promoure la reconciliació, abordar la qüestió de les víctimes i reconèixer que s'han fet esforços seriosos per tancar ferides personals i socials".

Adams creu que el tema dels presos, la desmilitarització i el reconeixement dels drets democràtics de tots els partits són "altres afers" que s'han de parlar per "construir confiança dins del procés". El líder del Sinn Féin ha subratllat que Batasuna encara està "il·legalitzada i líders com Arnaldo Otegi, que en la meva opiinió està totalment compromès amb la pau, estan presos".
Anar al contingut