apostes esportives

Gastar-se 600 euros en 3 setmanes en jocs en línia es considerarà ser jugador de risc

El govern espanyol aprova un decret amb una trentena de mesures per impedir que les persones vulnerables s'enganxin a les apostes per internet

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un reial decret del Ministeri de Consum amb una trentena de mesures que volen obligar les empreses de joc en línia a protegir els jugadors més vulnerables.

Una de les principals mesures anunciades és considerar "jugador intensiu" o de risc a qui gasti més de 600 euros en tres setmanes seguides, 200 si la persona té menys de 25 anys.

A aquestes persones les empreses no els podran cobrar amb targeta de crèdit, els hauran d'avisar amb missatges específics, i els hauran d'enviar un resum mensual de la seva activitat.

També els hauran d'excloure de les promocions i de les llistes de clients VIP amb les que es fomenta que s'incrementin les apostes.

A més, les empreses hauran d'enviar un avís cada hora de joc que detalli les pèrdues que ha tingut durant aquest període la persona que està jugant.

Els casos d'addicció a les apostes online o presencials s'han multiplicat per sis els últims deu anys
Els casos d'addicció a les apostes en línia o presencials s'han multiplicat per sis els últims deu anys (Totally Gaming)

"Implicar els operadors en la prevenció i la reparació"

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha celebrat l'aprovació que, segons ha dit, té per objectiu "implicar als operadors en la prevenció, sensibilització i reparació dels efectes indesitjables dels jocs d'atzar":

 

Ara el decret es publicarà al BOE i, per donar temps a les empreses per implantar les mesures,  el gruix entrarà en vigor d'aquí a 6 mesos, i les més complexes d'aquí a 1 any.


Especial protecció dels 18 als 25 anys

La intenció del Ministeri és protegir sobretot els jugadors joves, d'entre 18 i 25 anys, i per això prohibeix les empreses que els enviïn promocions i programes de fidelització per enganxar-los com a clients.

Una altra mesura és prohibir a les empreses de joc que fomentin la continuació de les apostes amb missatges al final de les partides del tipus "gairebé has encertat" o "has estat a prop".

Pel que fa als jocs de loteria instantània, el jugador haurà de decidir a l'inici el temps i els diners màxims que vol jugar, i no podrà modificar-ho durant el joc.

L'home diu ha perdut en apostes en línia la major part dels diners

També es vol protegir els que s'autoexclouen

En el decret s'inclouen mesures específiques per protegir les persones que han demanat ser exclosos com a clients, i als que s'han apuntat al Registre General de Prohibicions d'Accés al Joc.

Són persones que saben que són jugadors de risc i que per això s'autoexclouen i s'autoprohibeixen de jugar per no deixar-se endur per l'addicció.

Per poder verificar que els mateixos jugadors no vulneren les prohibicions, les empreses hauran de subscriure's al servei d'alerta antiphising de la Direcció General d'Ordenació del Joc.

Aquest servei controla que els jugadors de risc no juguin tot suplantant la identitat d'altres persones per poder fer-ho.

Multes de fins a 50 milions i pèrdua de la llicència

Les empreses estaran obligades a tenir un responsable que supervisi les mesures de protecció, que tindrà la formació adequada per fer-ho.

L'incompliment de les mesures per part de les empreses pot comportar-los multes força altes: en cas d'infracció molt greu seran de fins 50 milions d'euros i la pèrdua de la llicència per operar.

Les greus comportaran fins a 1 milió d'euros i la suspensió de la llicència durant 6 mesos.

La resposta de la patronal del joc en línia

La patronal d'aquestes empreses, l'Associació Espanyola de Joc Digital, Jdigital, ha reaccionat afirmant que el decret afegeix normes a una activitat que ja està "hiperregulada":

"Considerem que aquest Reial Decret respon a una tendència del regulador a la normativització d'activitats ja de per sí hiperregulades, on les mesures i les bones pràctiques dels operadors han contribuït a tenir uns entorns i marcs realment segurs."

Les empreses també han assegurat que el decret s'aprova quan "els nivells de joc problemàtic estan baixant" i que "l'activitat del joc per part dels jugadors és totalment moderada, controlada i responsable."

Fa un mes aquesta associació va presentar un "Decàleg del joc segur i responsable", que conté afirmacions que coincideixen amb els objectius del decret aprovat pel govern espanyol:

 

 

ARXIVAT A:
SalutDroguesJoc i apostes
Anar al contingut