Ganyotes, tradició i te amb l'os Paddington: millors moments del jubileu d'Elisabet II

El jubileu de platí commemora els 70 anys de regnat de la monarca britànica

Actualitzat

Quatre dies de celebracions per commemorar el jubileu de platí de la reina Elisabet II d'Anglaterra. Els britànics han omplert els carrers de desfilades, decoracions del tot excepcionals i menjars populars al carrer. Tot, per celebrar els 70 anys de regnat de la monarca. 

Elisabet II, de 96 anys, porta regnant al Regne Unit des del 6 de febrer del 1952, després de la mort del seu pare, el rei Jordi VI, quan ella tenia 26 anys. 

Ara com ara, és la monarca britànica que porta més temps com a cap d'estat en la història del Regne Unit --la seva rebesàvia Victòria va morir als 81 anys, després de 63 anys al tron-- i la tercera en la història mundial --per darrere de Lluís XIV, que va regnar durant 72 anys a França, i el rei Bhumibol de Tailàndia, que ho va fer durant 70 anys i 123 dies. 

Des de fa temps, hi ha molts rumors sobre la salut de la reina britànica. En els quatre dies del jubileu, la reina només ha aparegut en dues ocasions: la primera a la desfilada militar de dijous i la segona aquest diumenge quan ha sortit des del palau de Buckingham per tancar els actes de la festivitat. 

La reina en la seva primera aparició al jubileu de platí (Europa Press/Aaron Chown)

La seva absència ha fet que d'altres membres de la família reial agafessin protagonisme, com el seu fill i hereu al tron, Carles, però també el seu net petit, el príncep Lluís, qui s'ha convertit en l'estrella revelació de la commemoració. 

Aquests són alguns dels millors moments del jubileu de platí d'Elisabet II:


El rei dels mems: l'espontani príncep Lluís

El príncep Lluís, el fill petit de Guillem, el net gran de la reina, i Kate Middleton ha ocupat gran part de les mirades, eclipsant, fins i tot, la protagonista del jubileu. 

Lluís, de quatre anys, va mostrar la seva espontaneïtat en la desfilada militar de dijous que donava el tret de sortida als quatre dies de commemoració. Primer, al carruatge on anava acompanyat pels seus germans grans, Carlota i Jordi, on va cridar l'atenció saludant, badallant i xerrant. 

I després, un cop al balcó de palau i al costat de la seva besàvia, quan es va tapar les orelles mentre els avions de la Royal Air Force sobrevolaven Buckingham. 


La seva gesticulació s'ha fet viral a les xarxes socials:

 

Reconciliació del príncep Enric i Meghan Markle amb la monarquia? 

Els ducs de Sussex, el príncep Enric i Meghan Markle, van reaparèixer en un acte de la família reial després que s'apartessin de la Casa Reial l'any 2020 i marxessin a viure a Califòrnia.

Els ducs de Sussex van reaparèixer en un acte oficial de la reialesa britànica (Reuters/Dylan Martinez)

La seva presència a la missa en honor d'Elisabet II, a la qual ella mateixa no va poder assistir per problemes de mobilitat, va generar una gran expectació a la catedral Sant Pau de Londres. 


La reina pren el te amb l'os Paddington

També s'ha fet viral un vídeo oficial on la reina apareix acompanyada de l'os Paddington, un dels personatges més emblemàtics de la literatura infantil britànica. 

Un vídeo divertit on l'os té petits problemes amb el protocol i en què tots dos descobreixen que tenen un plaer compartit: els sandvitxos de melmelada. 

 

De la reina a Queen: un concert ple d'estrelles a Buckingham

El vídeo de l'os Paddington va obrir el concert que dissabte va tenir lloc als peus del palau de Buckingham. El grup britànic Queen --amb el guitarrista Brian May--, va ser la primera actuació de la nit on també van aparèixer altres estrelles musicals com Diana Ross, Elton John, Rod Stewart, Andrea Bocelli o el participant britànic a Eurovisió Sam Ryder.


El concert va anar acompanyat d'una projecció a la façana del palau i un espectacle fet amb drons que han representat al cel els objectes i aficions favorits de la reina: els gossos, els cavalls, les bosses de mà i el te

 

Desfilada amb la reina en holograma

A la desfilada de cloenda del jubileu, aquest diumenge, s'esperava que la reina aparegués a la carrossa daurada (la Gold State Coach) com havia fet en els jubileus anteriors. Per sorpresa de tothom, al seu lloc, s'ha pogut veure una imatge en moviment de la reina de més jove:

Elisabet II ha saludat des de la carrossa daurada gràcies a unes pantalles (Reuters/Samir Hussein)
No s'havia vist la carrossa daurada des de l'anterior jubileu (Reuters/Frank Augstein)

Més de 10.000 persones han participat en la desfilada d'aquest diumenge. S'hi ha vist membres de la Guàrdia Reial, militars, músics, ballarins i famosos que no s'han volgut perdre la festa. 

La desfilada ha fet un recorregut per les diferents dècades de regnat d'Elisabet II. Els cotxes, la roba i els balls han mostrat els canvis de la societat britànica en aquests 70 anys. 

Alguns cotxes antics Morris Minor (Reuters/Henry Nicholls)
Unes 10.000 persones han participat en la desfilada (Reuters/Hannah McKay)
La desfilada volia mostrar els canvis de vida de la societat britànica dels darrers 70 anys (Reuters/Henry Nicholls)

També han passat autobusos de dos pisos, com un dels anys 90 on hi havia les models Kate Moss i Naomi Campbell o personatges infantils com la titella Basil Brush, Peppa Pig o els Teletubbies

La model Naomi Campbell anava a la carrossa de la dècada dels 90 (Europa Press/Hannah Mckay)
Kate Moss ballant al jubileu d'Elisabet II (Reuters/Henry Nicholls)
Peppa Pig o els Teletubbies també han desfilat al jubileu (Reuters/Leon Neal)
Ganyotes, tradició i te amb l'os Paddington: millors moments del Jubileu d'Elisabet II
Assistents a la desfilada de cloenda del jubileu de platí de la monarca britànica (Reuters/Henry Nicholls)

No han pogut faltar banderes, vestits i balls tradicionals de països de la Commonwealth o antigues colònies de la Mancomunitat Britànica de Nacions. Així com vestuari acolorit, disfresses estrafolàries, cares de la reina per tot arreu i música, molta música.

Un grup de maoris, de Nova Zelanda, antiga colònia britànica d'on Elisabet II també n'és reina (Europa Press/Jonathan Brady)
Gegants indis per mostrar la pluralitat de la societat britànica actual (Reuters/Henry Nicholls)
Peluixos de gos Corgi, en homenatge als de la reina (Reuters/Henry Nicholls)
La música i els colors, protagonistes de la desfilada (Reuters/Henry Nicholls)
Milers de persones han seguit la desfilada en persona i per televisió (Reuters/Henry Nicholls)

I finalment la reina ha aparegut per segon cop en aquests quatre dies. Ha sortit al balcó del palau de Buckingham acompanyada dels futurs reis. En un comunicat posterior, la monarca s'ha mostrat determinada a seguir servint els britànics amb l'ajuda de la seva família.

La reina Elisabet II acompanyada dels futurs reis: el seu fill Carles, el seu net Guillem i el seu besnet Jordi (Reuters/Leon Neal)


L'entrega de la societat britànica

Tot això, mentre els carres s'omplien de pícnics i dinars populars adornats per banderes britàniques.

Llargues taules han ocupat alguns carrers del Regne Unit, com aquest a Cookham (Reuters/Toby Melville)
Dues dones britàniques amb una figura de cartró de la reina, en un menjar al carrer durant el jubileu (Reuters/Andrew Couldridge)

 

ARXIVAT A:
MonarquiaRegne UnitReina Elisabet IICarles III
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut