Els científics han descobert que, tot i que les persones deixin de fumar, els danys en la immunitat adaptativa persisteixen
Els científics han descobert que, tot i que les persones deixin de fumar, els danys en la immunitat adaptativa persisteixen (iStock)

Fumar altera el sistema immunitari fins i tot anys després de deixar-ho, segons un estudi

Un estudi apunta que les alteracions que provoca fumar en les defenses poden manifestar-se a llarg termini, fet que podria augmentar el risc de contraure malalties autoimmunes, al·lèrgies o càncer

Les persones fumadores tenen alteracions en el sistema immunitari anys després d'haver deixat el tabac. A més, fumar augmenta la predisposició a desenvolupar malalties que impliquin inflamació i també agreujar els seus símptomes.

Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un estudi publicat aquest dimecres a la revista Nature, una recerca que ha buscat determinar quins factors ambientals externs alteren les nostres defenses.

Un equip internacional d'investigadors, afiliats a institucions de França, Suècia i els Estats Units, ha analitzat l'impacte de 136 factors ambientals en el sistema immunitari de 1.000 persones voluntàries d'entre 20 i 70 anys, en bon estat de salut i nascudes en cinc dècades diferents.

Els científics han pres mostres de sang de 200 persones de cada dècada, la meitat dones i l'altra meitat homes, i les han exposat als 136 patògens.

Una vegada fet el procediment, s'han fixat en la quantitat de citocines, un grup de proteïnes crucials per a controlar l'activitat de les cèl·lules del sistema immunitari, que segregaven les persones estudiades per a defensar-se d'aquests patògens i coordinar la resposta immunitària per a combatre'ls.

La conclusió ha estat contundent: de tots els factors ambientals estudiats, el tabaquisme és el que més influeix en la resposta immunitària.

La conclusió de l'estudi és que, de tots els factors ambientals estudiats, el tabaquisme és el que més influeix en la resposta immunitària
L'estudi conclou que el tabaquisme és el factor ambiental que més influeix en la resposta immunitària (Pexels)

El sistema immunitari té "memòria"

Una de les autores de l'estudi, Violaine Saint-André, investigadora de l'Institut Pasteur de París, explica que fumar altera les defenses del cos humà de dues formes: afecta la immunitat innata o natural i modifica la immunitat adaptativa.

"Afecta la capacitat congènita del cos per destruir qualsevol mena de microorganismes potencialment nocius i modifica la immunitat que produeix anticossos específics davant de cada amenaça."

Els científics han descobert que, mentre que l'alteració de la immunitat innata és "transitòria" i es va perdent quan les persones deixen de fumar, els danys en la immunitat adaptativa persisteixen.

La quantitat de citocines alliberades en una infecció o qualsevol altre problema de salut, apunta l'estudi, continua alterat fins 10 o 15 anys després que una persona hagi abandonat el tabac.

A més, han observat que hi ha una correlació entre els anys que una persona ha fumat i la quantitat de cigarrets amb la persistència del dany en la immunitat adaptativa. "El sistema immunitari té memòria d'haver fumat", expliquen.

A banda dels factors ja coneguts com l'edat, el sexe, la genètica, l'índex de massa corporal o la infecció per citomegalovirus -un tipus d'herpes-, Saint-André explica que han pogut demostrar "que el tabaquisme és un altre gran modificador del sistema immunitari".

Conseqüències a llarg termini

L'estudi apunta que les alteracions que provoca fumar en les defenses poden manifestar-se a llarg termini, fet que pot augmentar el risc de contraure malalties autoimmunes, al·lèrgies o càncer.

"En el curt termini, una persona que fumi tindrà un empitjorament de qualsevol malaltia que impliqui inflamació respecte a una que no fumi ni hagi fumat mai", explica l'investigador de l'Institut Pasteur de París Darragh Duffy.

"Els símptomes seran més persistents i hi haurà més possibilitat de complicacions i cronificació de la malaltia."

Els investigadors expliquen que els resultats de l'estudi "ajudaran a comprendre millor els factors subjacents al risc de contraure infeccions i altres malalties relacionades amb el sistema immunitari, com el càncer".

"El missatge que volem donar és que mai és un bon moment per començar a fumar, i sempre és un bon moment per deixar-ho."

ARXIVAT A:
SalutCiència
Anar al contingut