Moment en què s'aprovava la reforma constitucional en una sessió extraordinària al Palau de Versalles (EFE/Christophe Petit Tesson)

França, primer país del món que blinda l'avortament a la Constitució

En total, 780 dels 925 parlamentaris han adoptat una reforma constitucional que modificarà l'article 34 de la Carta Magna francesa

RedaccióActualitzat

França es converteix en el primer país al món a incloure la llibertat d'avortar en la seva Constitució. En una sessió extraordinària al Palau de Versalles, 780 dels 925 parlamentaris que conformen l'Assemblea Nacional i el Senat han aprovat un text que vol blindar aquesta llibertat fonamental de les dones de decidir sobre el seu propi cos.

Tot i que no parla explícitament de dret a avortar, com volien organitzacions feministes, sinó de "llibertat garantida", l'objectiu de la iniciativa del govern de Macron és evitar que un eventual executiu conservador pugui revocar aquesta possibilitat

"Aquest és un pas fonamental, un pas que es mantindrà en la història", ha declarat el primer ministre, Gabriel Attal, a l'inici de la sessió i després d'entrar al Palau acompanyat de Jean Veil, fill de Simone Veil, que el 1974 va aprovar la llei que legalitzava l'avortament a França. "Tenim un deute moral" amb totes les dones, ha afegit el cap del govern.
 

Un dret en retrocés en alguns països

Sota uns aplaudiments eixordadors, la residència dels reis de França i el seu gegantí hemicicle ha vibrat mentre diputats i senadors completaven una històrica revisió constitucional, fruit d'una llarga batalla política i feminista.

I el consens ha sigut aclaparador: 780 parlamentaris a favor i només 72 vots en contra. D'aquesta manera, s'assolia la majoria necessària --tres cinquenes parts dels vots-- per modificar el text suprem.

El primer ministre francès, Gabriel Attal, ha estat aplaudit en nombroses ocasions en el seu discurs (Reuters)

D'aquesta manera, s'introdueix a l'article 34 el següent paràgraf:

"La llei determina les condicions en les quals s'exerceix la llibertat garantida per a la dona de recórrer a la interrupció voluntària de l'embaràs". 

La modificació fa de França pionera, a diferència de diversos països on el dret a l'avortament està en declivi, com als Estats Units o a l'Europa de l'Est.

En aquest sentit, Mathilde Panot, diputada del partit La França Insubmisa i vestida de verd, el color de manifestació de les activistes a favor de l'avortament a Amèrica Llatina, ha assegurat que es tracta d'una "promesa" per a "les dones que lluiten arreu del món".

També la senadora socialista Laurence Rossignol s'ha expressat en aquest sentit i ha rebut una gran ovació del Congrés:

"Continuarem per les dones que resisteixen a Trump, Bolsonaro, Orbán, Milei, Putin, Giorgia Meloni, sense oblidar, per descomptat, els mul·làs i els dictadors teocràtics."

Emoció també per a ministra d'Igualtat, Aurore Bergé, que ha arribat a l'hemicicle del braç de la seva mare, qui temps enrere va haver de realitzar un avortament clandestí.

I l'alegria també s'ha sentit a la plaça del Trocadero, davant de la Torre Eiffel, on s'ha instal·lat una pantalla gegant que retransmetia la sessió del Congrés. Allà, centenars de defensores de l'avortament s'han reunit per celebrar una reforma que inclús s'ha anunciat al cèlebre monument parisenc sobra el lema "el meu cos, la meva elecció".

Centenars de persones es concentren a la plaça del Trocadero per veure en directe l'aprovació de la reforma (Reuters)

Promesa insígnia de Macron

El president de la República Francesa, Emmanuel Macron, havia fet d'aquesta reforma una de les promeses insígnia pel que fa a la branca social de la seva política en els últims mesos. Abraçant, així, les diferents iniciatives parlamentàries de l'esquerra.

La formulació de la "llibertat garantida" per a l'avortament és la culminació de llargs debats al Parlament i particularment al Senat, on, en un primer moment, el president de la cambra, Gérard Larcher, i part de la dreta es van mostrar reticents.

Aquest dilluns, tot i que la major part dels diputats de l'extrema dreta han votat a favor de la reforma, els seus dirigents han posat la nota discordant a la jornadaMarine Le Pen, líder de Reagrupament Nacional, ha assegurat que es tracta d'una maniobra del president per ocultar la seva debilitat parlamentària:

"Votarem aquesta constitucionalització, perquè no ens suposa cap problema, però d'aquí a parlar de dia històric, no. És un dia instrumentalitzat per Emmanuel Macron per a la seva pròpia glòria".

Minuts després de la votació, el mateix Macron ha expressat a través de la xarxa social X la seva satisfacció per l'aprovació de la reforma constitucional. 

"Orgull francès, missatge universal", ha assegurat al mateix temps que convida als ciutadans a una cerimònia per segellar la Constitució "oberta al públic" el 8 de març, Dia Internacional dels Drets de les Dones:

 

El Vaticà, en contra

Fent-se ressò del vot de França, el Vaticà ha reaccionat amb contundència: "En l'era dels drets humans universals, no hi pot haver 'dret' a suprimir la vida humana", ha dit la Pontifícia Acadèmia en un comunicat.

Així mateix, ha fet una crida a tots els líders polítics perquè facin tot el possible perquè, "en aquesta fase de la història, la protecció de la vida es converteixi en una prioritat absoluta, amb mesures concretes a favor de la pau i la justícia social, amb accions eficaces per a l'accés universal als recursos, a l'educació i a la salut".

 

ARXIVAT A:
França
Anar al contingut